Οι αυστριακές ενεργειακές εταιρείες OMV και Wien Energie, μέσω της κοινοπραξίας τους deeep, ολοκλήρωσαν τις απαραίτητες διαδικασίες έγκρισης για το πρώτο βαθύ γεωθερμικό εργοστάσιο της Βιέννης και ξεκινούν τη διαμόρφωση του χώρου γεώτρησης.

«Η Βιέννη προσφέρει ιδανικές συνθήκες για τη χρήση βαθιάς γεωθερμικής ενέργειας», δήλωσε ο Peter Weinelt, Διευθύνων Σύμβουλος της Wiener Stadtwerke. «Διαθέτουμε ένα μεγάλο φυσικό θερμό υδάτινο απόθεμα βαθιά κάτω από την πόλη και ένα ανεπτυγμένο δίκτυο τηλεθέρμανσης για να διανείμουμε την ενέργεια στους καταναλωτές. Αυτό όχι μόνο βοηθά το κλίμα, αλλά η τεχνολογία συμβάλλει επίσης στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στη σταθερότητα των τιμών, κάνοντας τη Βιέννη λίγο πιο ανεξάρτητη από τις εισαγωγές φυσικού αερίου.»

Η deeep προετοιμάζει επί του παρόντος τον χώρο γεώτρησης στο Aspern (Βιέννη-Ντονάουστατ) για τη διάνοιξη βαθιών γεωτρήσεων, οι οποίες θα ξεκινήσουν τον χειμώνα 2024/2025. Το εργοστάσιο έχει σχεδιαστεί για να παράγει κλιματικά ουδέτερη τηλεθέρμανση για το ισοδύναμο έως και 20.000 νοικοκυριών της Βιέννης στο μέλλον.

«Μετά από χρόνια έρευνας και σχεδιασμού, τώρα αρχίζουμε την υλοποίηση», σχολίασε ο Michael Strebl, Διευθύνων Σύμβουλος της Wien Energie. «Μαζί με τον συνεργάτη μας OMV, ιδρύσαμε πέρυσι την κοινοπραξία deeep για να συνδυάσουμε τις δυνάμεις μας. Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τη βαθιά γεωθερμική ενέργεια για να προωθήσουμε την ενεργειακή επανάσταση στη θέρμανση της Βιέννης και να κάνουμε την τηλεθέρμανση κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2040. Η κατασκευή του πρώτου εργοστασίου γεωθερμικής ενέργειας στη Βιέννη μας φέρνει ένα μεγάλο βήμα πιο κοντά στην επίτευξη αυτού του στόχου.»

Οι βαθιές γεωτρήσεις είναι το κεντρικό στοιχείο της εγκατάστασης στο Aspern. Θα φτάσουν σε βάθη άνω των 3.000 μέτρων για να αξιοποιήσουν το θερμό υπόγειο νερό για την παραγωγή θερμότητας. Η OMV είναι υπεύθυνη για το υπόγειο τμήμα του έργου deeep.

«Η OMV έχει δεσμευτεί να επιτύχει μηδενικές εκπομπές έως το 2050 το αργότερο», δήλωσε ο Alfred Stern, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της OMV. «Η γεωθερμική ενέργεια παίζει σημαντικό ρόλο στη στρατηγική μας. Με αυτή την καινοτόμο τεχνολογία, μειώνουμε τις εκπομπές CO2 και αντιμετωπίζουμε την κλιματική αλλαγή. Αξιοποιούμε την εμπειρία δεκαετιών μας στον τομέα της εξερεύνησης και των γεωτρήσεων. Με την κατασκευή του χώρου γεώτρησης, βρισκόμαστε τώρα ένα βήμα πιο κοντά στη βιώσιμη παραγωγή τηλεθέρμανσης στη Βιέννη.»

Το πρώτο γεωθερμικό εργοστάσιο της deeep θα χρησιμεύσει ως βάση για την περαιτέρω ανάπτυξη της γεωθερμικής ενέργειας στη Βιέννη. Συνολικά, η OMV και η Wien Energie επιθυμούν να αναπτύξουν γεωθερμικά εργοστάσια με συνολική δυναμικότητα έως 200 μεγαβάτ (MW). Αυτό θα επιτρέψει την παραγωγή κλιματικά ουδέτερης τηλεθέρμανσης για το ισοδύναμο έως 200.000 νοικοκυριών της Βιέννης. Οι εταίροι σχεδιάζουν να υλοποιήσουν έως επτά γεωθερμικά εργοστάσια στη Βιέννη στο πλαίσιο μιας ανάπτυξης πεδίου. Σε μια τέτοια ανάπτυξη, αρκετές γεωτρήσεις και τοποθεσίες εγκαταστάσεων προγραμματίζονται και κατασκευάζονται παράλληλα. Αυτό έχει το πλεονέκτημα ότι οι πόροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν πιο αποτελεσματικά. Το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση και τη δυναμικότητα αυτών των επιπλέον εγκαταστάσεων εξαρτάται από τα ευρήματα της πιλοτικής μονάδας στο Aspern.

Διαβάστε ακόμη