Γερμανία © Unsplash

Γερμανία: Διαμαρτυρίες ΜΚΟ για το σχέδιο CCS της κυβέρνησης

Το τρέχον σχέδιο της γερμανικής κυβέρνησης για την επιτρεπόμενη χρήση της τεχνολογίας δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) είναι υπερβολικά επιτρεπτικό και αναμένεται να καθυστερήσει την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, δήλωσαν περιβαλλοντικές ΜΚΟ. Σύμφωνα με το Clean Energy Wire, οι ΜΚΟ κάλεσαν τους νομοθέτες να απορρίψουν τις τρέχουσες προτάσεις για την αναθεώρηση του νόμου περί αποθήκευσης άνθρακα όπως προτάθηκε από το υπουργικό συμβούλιο. Τα σχέδια αυτά θα “επιτρέψουν την ευρεία χρήση του CCS για αποφευκτέες εκπομπές από τη χρήση ορυκτών πόρων, όπως για παράδειγμα στη βιομηχανική θερμότητα διεργασιών ή την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας”, έγραψαν οι οργανώσεις σε ανοιχτή επιστολή. “Αυτό αποτελεί απειλή για τη μείωση των πραγματικών εκπομπών και τον μετασχηματισμό της βιομηχανίας, και αντιστρατεύεται την αναγκαία γρήγορη αποδέσμευση από τα ορυκτά καύσιμα.”

Οι υπογράφοντες, που περιλαμβάνουν τη Greenpeace, τους Φίλους της Γης Γερμανίας (BUND) και το WWF, δήλωσαν ότι είναι “ιδιαίτερα ανήσυχοι” για τη χρήση του CCS σε εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο, καθώς μεγάλες εκπομπές συμβαίνουν ήδη πριν καεί το αέριο, για παράδειγμα κατά την εξόρυξη και τη μεταφορά του. “Η σύνδεση των εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα και φυσικό αέριο σε μια μελλοντική υποδομή απόθεσης CO2 πρέπει να αποτραπεί με κάθε κόστος,” αναφέρει η επιστολή. “Η χρήση του CCS στον ενεργειακό τομέα μειώνει τα κίνητρα για μείωση των εκπομπών, καθώς έχουμε ήδη μια σαφή εναλλακτική για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σήμερα: τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.”

Στη βιομηχανία, “προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην αποφυγή των εκπομπών μέσω της ενεργειακής απόδοσης και στρατηγικών κυκλικής οικονομίας, όπως η υποκατάσταση και η μείωση των απαιτήσεων υλικών”, υποστηρίζουν οι υπογράφοντες. “Δεν πρέπει να γίνει το λάθος να καθοριστεί η χρήση του CCS σε αυτούς τους τομείς, καθώς οι επενδύσεις σε εγκαταστάσεις και υποδομές CCS θα εδραιώσουν τη χρήση φυσικού αερίου, άνθρακα και πετρελαίου στη βιομηχανία για αρκετές δεκαετίες.”

Χρόνια διαμαρτυριών κατά των βιομηχανικών σχεδίων για χρήση της τεχνολογίας δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) ως σανίδας σωτηρίας για την ηλεκτροπαραγωγή από άνθρακα έχουν καταστήσει την τεχνολογία αυτή απαγορευτικό θέμα για πολλούς πολιτικούς στη Γερμανία, την Ευρώπη και πέρα από αυτήν. Ωστόσο, οι στόχοι των χωρών για κλιματική ουδετερότητα γύρω στα μέσα του αιώνα επανέφεραν τη συζήτηση για την αντιμετώπιση των εκπομπών CO2 που είναι δύσκολο να αποφευχθούν, όπως για παράδειγμα στην παραγωγή τσιμέντου.

Η κυβέρνηση της Γερμανίας έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια για τεχνολογίες που δεσμεύουν, αποθηκεύουν, μεταφέρουν και χρησιμοποιούν το CO2 (CCS/CCU) και αναμένεται σύντομα να υιοθετήσει τη Στρατηγική Διαχείρισης Άνθρακα. Αυτή προορίζεται να δημιουργήσει το πλαίσιο για τη χρήση αυτών των τεχνολογιών, ιδιαίτερα σε τομείς όπου οι εκπομπές είναι δύσκολο ή αδύνατο να αποφευχθούν, όπως η παραγωγή τσιμέντου, η καύση αποβλήτων ή η χημική βιομηχανία. Η αναθεώρηση του νόμου για την αποθήκευση άνθρακα αποτελεί μέρος της στρατηγικής. Θα επιτρέψει την αποθήκευση CO2 κάτω από τον θαλάσσιο βυθό, καθώς και στην ξηρά. Η κυβέρνηση θέλει επίσης να επιτρέψει τη χρήση CCS σε εργοστάσια παραγωγής ενέργειας με φυσικό αέριο, αλλά όχι σε εγκαταστάσεις με άνθρακα.

Διαβάστε ακόμη

Αναζητηση στο energygame.gr