Ο νέος Επίτροπος Ενέργειας πρέπει να αναλάβει την υλοποίηση της μετάβασης στην καθαρή θερμότητα. Η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων στη θέρμανση και την ψύξη είναι η πύλη προς την ενεργειακή ασφάλεια, την οικονομική προσιτότητα, την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και την ουσιαστική δράση για το κλίμα, σύμφωνα με δημοσίευμα στο Euractiv.

Η θέρμανση και η ψύξη στην ΕΕ αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ της ενεργειακής ζήτησης. Εξακολουθεί να τροφοδοτείται ως επί το πλείστον με ορυκτά καύσιμα, παρά τη διαθεσιμότητα καθαρών τεχνολογιών θερμότητας, όπως οι αντλίες θερμότητας ή η αποδοτική τηλεθέρμανση και τηλεψύξη, και άφθονων πόρων, όπως η ηλιοθερμία, η γεωθερμία και η περίσσεια θερμότητας.

Ήρθε η ώρα να επιταχύνουμε τη μετάβαση σε καθαρή θέρμανση και ψύξη, διότι είναι ο άξονας για μια οικονομία και μια κοινωνία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Η πλήρης απεξάρτηση της θέρμανσης και της ψύξης από τις ανθρακούχες εκπομπές είναι απαραίτητη για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας στην ΕΕ έως το 2050. Όμως, η έρευνα που ανέθεσε η Cool Heating Coalition δείχνει ότι με τον τρέχοντα ρυθμό απαλλαγής από τον άνθρακα, τα κράτη μέλη θα αποτύχουν να το πετύχουν αυτό μέχρι το 2040 ή μέχρι το 2050.

Η καθαρή θέρμανση και ψύξη είναι το κλειδί για την επίτευξη της οικονομικής προσιτότητας και της ενεργειακής ασφάλειας – μείζονες προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης. Η σημασία μιας τομεακής προσέγγισης για τη θέρμανση και την ψύξη έχει ήδη αναγνωριστεί από περισσότερους από 20 οργανισμούς της ΕΕ και 15 κράτη μέλη της ΕΕ στην έκκλησή τους για σαφή πολιτικά μηνύματα για την επίτευξη της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές.

Νωρίτερα φέτος, η έκθεση πρωτοβουλίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη γεωθερμία κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει μια στρατηγική της ΕΕ για τη γεωθερμία, ώστε να επιταχυνθεί η ανάπτυξη της γεωθερμίας και να τριπλασιαστεί τουλάχιστον το μερίδιο της ζήτησης ενέργειας που καλύπτεται από την ηλιακή θερμότητα και τη γεωθερμία έως το 2030, σύμφωνα με τις φιλοδοξίες της στρατηγικής της ΕΕ για την ηλιακή ενέργεια.

Οι επενδύσεις στις ενεργειακές μας υποδομές είναι επίσης απαραίτητες. Όπως προτείνεται σε αυτό μανιφέστο των ευρωπαϊκών εκλογών, ένα πράσινο «υπερταμείο» της ΕΕ ύψους 2.000 δισεκατομμυρίων ευρώ θα μπορούσε να μας ενώσει ως κοινή Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Ένωση και να ανοίξει το δρόμο για ένα πιο ασφαλές μέλλον.

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο – η εξάρτηση της ΕΕ από τις εισαγωγές ορυκτού φυσικού αερίου ήταν 90% το 2023, και περισσότερο από το ένα τρίτο αυτού του ορυκτού αερίου χρησιμοποιείται για θέρμανση και ψύξη.

Για να πάρουμε ένα παράδειγμα, η γεωθερμική τηλεθέρμανση είναι μια βιώσιμη επιλογή που είναι διαθέσιμη σε ολόκληρη την ΕΕ για τη διαφοροποίηση των τοπικών μίξεων θέρμανσης (και ψύξης) ώστε να ανταποκρίνονται στις τοπικές ανάγκες. Οι δυνατότητες είναι τεράστιες: η γεωθερμική ενέργεια θα μπορούσε να παρέχει το 30-45% της θερμότητας για το μείγμα τηλεθέρμανσης της ΕΕ. Όμως, όπως σημειώνει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, το δυναμικό απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές της τηλεθέρμανσης είναι σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτο, καθώς τα ορυκτά καύσιμα εξακολουθούν να κυριαρχούν στον εφοδιασμό των δικτύων τηλεθέρμανσης.

Επιπλέον, η ΕΕ έχει δημιουργήσει βιομηχανίες με ποιοτικές θέσεις εργασίας για καθαρές τεχνολογίες θέρμανσης. Η βιομηχανία αντλιών θερμότητας διαθέτει ήδη 250 μονάδες παραγωγής στην ΕΕ, κύκλο εργασιών 14,5 δισ. ευρώ και θα μπορούσε να προσφέρει 500.000 θέσεις εργασίας έως το 2030.

Η ηλιοθερμική ενέργεια τροφοδοτεί ήδη 10 εκατομμύρια νοικοκυριά της ΕΕ. Η γεωθερμία θα μπορούσε να καλύψει το 25% της ζήτησης θέρμανσης της ΕΕ έως το 2030, καθώς και έως και το 75% της ευρωπαϊκής ζήτησης θερμότητας και το 15% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2040.

Η τηλεθέρμανση και η τηλεψύξη είναι επίσης μια σημαντική εγχώρια βιομηχανία θέρμανσης που προμηθεύει πάνω από 70 εκατομμύρια ανθρώπους στην ΕΕ και με μια παγκόσμια αγορά που εκτιμάται σε 121,66 δισεκατομμύρια ευρώ το 2024.

Η προώθηση της μετάβασης στην καθαρή θερμότητα θα αναπτύξει τις τοπικές και πανευρωπαϊκές οικονομίες και θα συμβάλει στην τοποθέτηση της ΕΕ ως παγκόσμιου εξαγωγέα καθαρών τεχνολογιών.

Η δημιουργία θέσεων εργασίας δεν είναι το μόνο κοινωνικό όφελος. Από την αρχή της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, το μεγάλο μερίδιο των εισαγόμενων ορυκτών καυσίμων (ιδίως του φυσικού αερίου) στη θέρμανση και την ψύξη είχε καθοριστική επίδραση στην εκτίναξη των λογαριασμών ενέργειας που επηρέασαν τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες.

Τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος της αύξησης των τιμών της ενέργειας. Το 2022, ο μέσος ετήσιος λογαριασμός ενέργειας ξεπερνούσε τους μισθούς ενός μήνα για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους σε 16 χώρες της ΕΕ.

Καθαρές λύσεις θέρμανσης και ψύξης είναι διαθέσιμες και οικονομικά βιώσιμες: τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα χρειάζονται στοχευμένη στήριξη. Η ενεργειακή μετάβαση δεν θα πετύχει αν δεν είναι μια δίκαιη μετάβαση- ούτε θα πετύχει χωρίς μια πολιτική ώθηση για την επιτάχυνση της μετάβασης σε καθαρή θέρμανση και ψύξη.

Η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων στη θέρμανση και την ψύξη είναι μια συγκεκριμένη, πρακτική απάντηση στις βασικές ανησυχίες των τελευταίων ευρωπαϊκών εκλογών: ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ, εγγύηση της οικονομικής προσιτότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης και προώθηση της ευρωπαϊκής βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας.

Ως εκ τούτου, καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκπονήσει ένα ισχυρό σχέδιο δράσης για τη θέρμανση και την ψύξη, συμπεριλαμβανομένης μιας ειδικής στρατηγικής για τη γεωθερμική τηλεθέρμανση, και να ανατεθεί ρητά στον Επίτροπο Ενέργειας στην επιστολή αποστολής του η προώθηση της μετάβασης προς την απαλλαγμένη από τις ανθρακούχες εκπομπές, οικονομικά προσιτή και ανανεώσιμη θέρμανση και ψύξη.

Διαβάστε ακόμη