Σήμερα, Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου, κλείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη χώρα που ξεκίνησε τη βιομηχανική επανάσταση, το τελευταίο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα. Το κλείσιμο του σταθμού Ratcliffe-on-Soar σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στην πράσινη μετάβαση, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο γίνεται η πρώτη χώρα της G7 που καταργεί σταδιακά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα.
Η στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας οφείλεται στις κυβερνητικές πολιτικές, την τεχνολογική πρόοδο και τη μείωση του κόστους παραγωγής. Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στη μείωση της εξάρτησής του από τον άνθρακα, παραμένουν οι προκλήσεις για τη διασφάλιση σταθερού και αξιόπιστου ενεργειακού εφοδιασμού, σύμφωνα με τους Financial Times. Υπενθυμίζεται ότι, το 2015 η Βρετανία ανακοίνωσε σχέδια για το κλείσιμο ανθρακικών μονάδων εντός της επόμενης δεκαετίας, στο πλαίσιο ευρύτερων μέτρων για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της. Εκείνη την εποχή σχεδόν το 30% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας προερχόταν από άνθρακα, αλλά το ποσοστό αυτό είχε μειωθεί σε λίγο πάνω από 1% πέρυσι, σύμφωνα με δημοσίευμα στο Reuters.
Μόλις πριν από μια δεκαετία, ο άνθρακας κυριαρχούσε στον ενεργειακό τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου. Σήμερα, μόνο η αιολική ενέργεια τροφοδοτεί το 92% των σπιτιών της χώρας. Από τότε που το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε την έξοδο από τον άνθρακα, το κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει πέσει κατακόρυφα έως και 90% και 22 ευρωπαϊκά έθνη έχουν κάνει σχέδια για την έξοδο από τον άνθρακα, αναφέρει με ανάρτηση του στο LinkedIn ο συνασπισμός για τη δίκαιη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα με βάση τις ΑΠΕ, Beyond Fossil Fuels.
Οι προκλήσεις
Μία από τις βασικές προκλήσεις είναι η εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης, ιδίως καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο αυξάνει την εξάρτησή του από διαλείπουσες πηγές όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια. Ο διαχειριστής του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας National Grid έχει εφαρμόσει διάφορες στρατηγικές, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης γιγαντιαίων μπαταριών ιόντων λιθίου και περιστρεφόμενων σταθεροποιητών, για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος.
Μια άλλη πρόκληση είναι να διασφαλιστεί ότι το δίκτυο παραμένει σταθερό σε περιόδους αιχμής της ζήτησης ή όταν συμβαίνουν απρόβλεπτα γεγονότα. Ο ESO εργάζεται για τη μείωση της εξάρτησης από σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο, οι οποίοι χρησιμοποιούνται συχνά για λόγους σταθερότητας. Ωστόσο, η μετάβαση αυτή θα απαιτήσει προσεκτικό σχεδιασμό και συντονισμό.
Οι ευκαιρίες
Η μετάβαση του Ηνωμένου Βασιλείου σε ένα ενεργειακό σύστημα χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα παρουσιάζει επίσης ευκαιρίες για οικονομική ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η επένδυση σε νέες τεχνολογίες και υποδομές μπορεί να τονώσει την καινοτομία και να δημιουργήσει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Επιπλέον, η ενθάρρυνση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων να υιοθετήσουν πιο ενεργειακά αποδοτικές πρακτικές και να αλλάξουν τα καταναλωτικά τους πρότυπα μπορεί να συμβάλει στη βελτιστοποίηση της χρήσης ενέργειας και στη μείωση της ζήτησης κατά τις περιόδους αιχμής. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω ενός συνδυασμού τεχνολογικών λύσεων, οικονομικών κινήτρων και εκστρατειών ευαισθητοποίησης του κοινού, σύμφωνα με τους Financial Times.
Συνολικά, η μετάβαση του Ηνωμένου Βασιλείου σε ένα ενεργειακό σύστημα χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα είναι μια σύνθετη αλλά αναγκαία διαδικασία.
Ωστόσο, δεν είναι μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο που αφήνει πίσω του τον άνθρακα…Η παραγωγή άνθρακα στον ΟΟΣΑ έχει μειωθεί στο μισό από την κορύφωσή της το 2007, με την ηλιακή και την αιολική ενέργεια να οδηγούν το 87% της πτώσης. Τα 3/4 των χωρών του ΟΟΣΑ στοχεύουν στην εξάλειψη της ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα έως το 2030, ευθυγραμμιζόμενα με τους παγκόσμιους κλιματικούς στόχους για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5C, αναφέρει με ανάρτηση στο LinkedIn η δεξαμενή σκέψης, Ember.
Διαβάστε ακόμη