Οι πωλήσεις αντλιών θερμότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη μειώθηκαν κατά 47% το πρώτο εξάμηνο του έτους, καθώς οι καταναλωτές έχασαν τον ενθουσιασμό τους για την απομάκρυνση από τους λέβητες αερίου, ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στην πράσινη ατζέντα της ΕΕ.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2024, πωλήθηκαν μόλις 765.000 αντλίες θερμότητας στις 13 μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Σουηδίας, οι οποίες αντιπροσωπεύουν συνολικά το 80% της αγοράς, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Αντλιών Θερμότητας (EHPA).

Οι πωλήσεις μειώθηκαν από 1,44 εκατ. την ίδια περίοδο πέρυσι, καθώς οι λιγότερες επιδοτήσεις και οι χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου μείωσαν το κίνητρο για τα νοικοκυριά να στραφούν μακριά από τους λέβητες φυσικού αερίου, πρόσθεσε η EHPA.

Σύμφωνα με τα σχέδια που δημοσιεύθηκαν το 2022, αφού η πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανέβασε την τιμή των ορυκτών καυσίμων, η ΕΕ έθεσε ως στόχο την εγκατάσταση τουλάχιστον 10 εκατ. περισσότερων αντλιών θερμότητας έως το 2027.

Οι αντλίες θερμότητας θερμαίνουν ή ψύχουν τα κτίρια χρησιμοποιώντας ηλεκτρική ενέργεια για τη μεταφορά θερμότητας από και προς το εξωτερικό έδαφος ή τον αέρα. Θεωρούνται ευρέως ως μια λύση για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές άνθρακα στη θέρμανση των νοικοκυριών, όταν τροφοδοτούνται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά η υιοθέτησή τους έχει παρεμποδιστεί από το κόστος, την έλλειψη εξειδικευμένων εγκαταστατών και τα αμφιταλαντευόμενα κυβερνητικά προγράμματα επιδότησης.

Η Γερμανία ήλπιζε να γίνει πρωτοπόρος στη μετάβαση στη νέα τεχνολογία, αλλά ένας νόμος που εισήχθη πέρυσι για να ενθαρρύνει τους πολίτες να αντικαταστήσουν τους λέβητες αερίου και πετρελαίου με αντλίες θερμότητας προκάλεσε μαζικές αντιδράσεις του κοινού και η κυβέρνηση τελικά υποχώρησε και μείωσε τις προτάσεις.

Διαβάστε ακόμη