Η Ρωσία θα επιδιώξει τους δικούς της στόχους σχετικά με το κλίμα και θα υποβάλει προτάσεις για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη ως εναλλακτική λύση στην ατζέντα που προωθεί η Δύση, δήλωσε την Παρασκευή ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας Πάβελ Σορόκιν, σύμφωνα με το Reuters.

Τα σχόλιά του θα μπορούσαν να αποτελέσουν προάγγελο για πιθανές συγκρούσεις στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα COP29, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο στο Αζερμπαϊτζάν.

Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους εδώ και δεκαετίες λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία και διαφωνούν σε πολλά θέματα, συμπεριλαμβανομένου του κλίματος.

Η Ρωσία, η οποία διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο, επεξεργάζεται μια νέα ενεργειακή στρατηγική έως το 2050.

«Στην ενεργειακή μας στρατηγική, θα λάβουμε υπόψη μας εκείνα τα μέτρα (που σχετίζονται με το κλίμα) που δεν θα ασκήσουν σημαντική πίεση στις δυνατότητες ανάπτυξής μας και θα ενθαρρύνουμε τις φιλικές χώρες να κάνουν το ίδιο», δήλωσε ο Σορόκιν σε συνέδριο για την ενέργεια.

Είπε ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες στην ενεργειακή απόδοση ως μέσο αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.

«Στη Ρωσία, το δυναμικό μας για εξοικονόμηση ενέργειας είναι 20%-30%. Αυτός είναι ένας εποικοδομητικός τρόπος για να μειώσουμε τις εκπομπές και να μην γεμίσουμε τα πάντα με ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά», δήλωσε ο Sorokin.

«Μερικά από τα ρεαλιστικά μέτρα είναι να χρησιμοποιήσουμε τους καθαρούς πόρους που διαθέτουμε. Όπως το φυσικό αέριο, όπως η πυρηνική ενέργεια, όπως η υδροηλεκτρική ενέργεια».

Η Ρωσία έχει συχνά υποστηρίξει ότι η χρήση του φυσικού αερίου είναι πλήρως συμβατή με τους παγκόσμιους στόχους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και λέει ότι θα πρέπει να παραμείνει βασικό στοιχείο στην κατανάλωση ενέργειας.

Ορισμένοι επιστήμονες του κλίματος λένε ότι η αυξανόμενη παραγωγή φυσικού αερίου, κυρίως μεθανίου, αναδεικνύεται σε έναν από τους μεγαλύτερους παράγοντες της κλιματικής αλλαγής και ότι τα σχέδια για επέκταση της βιομηχανίας θα μπορούσαν να παρακωλύσουν τις προσπάθειες για τον περιορισμό των αερίων του θερμοκηπίου.

Διαβάστε ακόμη