Ο κρατικός όμιλος πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ουκρανίας Naftogaz ανακοίνωσε τετραπλάσια αύξηση των καθαρών ενοποιημένων κερδών του σε ετήσια βάση για το πρώτο εξάμηνο του 2024, καταγράφοντας 24,4 δισεκατομμύρια ουκρανικά γρίβνα ή περίπου 531 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το ceenergy.news.

Κατά την ίδια περίοδο πέρυσι, ο όμιλος κατέγραψε καθαρά ενοποιημένα κέρδη 6,6 δισεκατομμυρίων γρίβνα το πρώτο εξάμηνο του έτους, εν μέσω εκτεταμένων διαταραχών και προβλημάτων που συνδέονται με την πλήρους κλίμακας ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις ενός ολόκληρου έτους πολέμου.

Ο όμιλος εταιρειών υδρογονανθράκων δήλωσε ότι παρά τις προκλήσεις που συνδέονται με τον στρατιωτικό νόμο και τις υποχρεώσεις που επιβάλλει το κράτος στον όμιλο, η Naftogaz συνεχίζει να ενισχύει τη θέση της και να επιδεικνύει αύξηση των οικονομικών αποτελεσμάτων.

Τα ενοποιημένα λειτουργικά κέρδη για το πρώτο εξάμηνο του 2024 ανήλθαν σε 28,9 δισεκατομμύρια γρίβνα, έναντι 14 δισεκατομμυρίων το ίδιο εξάμηνο του 2023.

Η Naftogaz δήλωσε ότι η επισκόπηση των οικονομικών καταστάσεων του ομίλου για το εξάμηνο του 2024 διενεργήθηκε από την ανεξάρτητη διεθνή ελεγκτική εταιρεία PricewaterhouseCoopers (PwC).

Ο όμιλος ανέφερε ότι κατάφερε να επιτύχει σημαντική βελτίωση των οικονομικών του αποτελεσμάτων, ιδιαίτερα χάρη στην αύξηση των εσόδων από την πώληση φυσικού αερίου, πετρελαίου και πετρελαιοειδών, καθώς και στην αύξηση των υπηρεσιών διανομής φυσικού αερίου.

Εν μέσω της βελτίωσης των αποτελεσμάτων, η εταιρεία δήλωσε επίσης πρόσφατα ότι προτίθεται να πληρώσει για τις δανειακές της υποχρεώσεις προς τους ξένους επενδυτές το 2025, ενώ άλλες ουκρανικές οντότητες έχουν επιδιώξει συμφωνίες αναδιάρθρωσης του χρέους ή τροποποιήσεις και παρατάσεις εν μέσω των συνθηκών ανωτέρας βίας στη χώρα.

Διαβάστε ακόμη