Η Shell, η Equinor και η TotalEnergies δήλωσαν την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου ότι το έργο τους για την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στη δυτική ακτή της Νορβηγίας έχει πλέον ολοκληρωθεί και είναι έτοιμο να υποδεχθεί CO2, με τις πρώτες παραδόσεις να αναμένονται το επόμενο έτος, σύμφωνα με δημοσίευμα στο Reuters.

Η δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα (CCS) έχει επισημανθεί εδώ και καιρό ως ένας τρόπος για τη μείωση των εκπομπών CO2, αλλά υπάρχουν ελάχιστα εμπορικά έργα, με τη Νορβηγία το 2020 να δρομολογεί το έργο Longship, το οποίο περιλαμβάνει την τοποθεσία Northern Lights.

Η εγκατάσταση αποτελείται από 12 μεταλλικές δεξαμενές στην ξηρά, ικανές να αποθηκεύσουν προσωρινά ένα φορτίο 7.500 κυβικών μέτρων από ένα από τα ειδικά κατασκευασμένα πλοία που ανατίθενται για την παράδοση υγροποιημένου CO2.

Αυτό στη συνέχεια αποστέλλεται μέσω αγωγού 110 χιλιομέτρων για μόνιμη αποθήκευση σε βραχώδη σχηματισμό 2.600 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Η πρώτη φάση του Northern Lights μπορεί να διοχετεύσει 37,5 εκατομμύρια μετρικούς τόνους CO2 για μια περίοδο 25 ετών, ή 1,5 εκατομμύρια τόνους ετησίως. Μια δεύτερη φάση στοχεύει σε επιπλέον 3,5 εκατομμύρια τόνους ετησίως.

Η πρώτη παράδοση θα προέλθει από μια εγκατάσταση δέσμευσης στο εργοστάσιο τσιμέντου Brevik στη νότια Νορβηγία που ανήκει στη Heidelberg Materials, η οποία είναι επίσης μέρος του έργου Longship.

Η Northern Lights έχει επίσης συμφωνίες για τη μεταφορά και αποθήκευση CO2 για την εταιρεία παραγωγής λιπασμάτων Yara και τη δανική Orsted, ανοίγει νέα καρτέλα από το 2025 και το 2026 αντίστοιχα, ενώ ένα έργο δέσμευσης αποβλήτων στο Όσλο έχει ανασταλεί λόγω προβλημάτων στον προϋπολογισμό.

Διαβάστε ακόμη