Οι 7 μεγαλύτερες εταιρείες ορυκτών καυσίμων παγκοσμίως με βάση τα έσοδα, μαζί με ένα δίκτυο 50 οργανώσεων συμμετείχαν σε περισσότερες από 1.000 συναντήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μεταξύ του 2019 και του 2024, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσίευσε η Διεθνής Διαφάνεια, αναφέρει δημοσίευμα στο euronews.

«Τα 2/3 των συναντήσεων των δικτύων αφορούν επίσης την Πράσινη Συμφωνία. Έτσι η Πράσινη Συμφωνία ήταν ο τομέας που έγινε το περισσότερο λόμπιινγκ. Και ένα θέμα που επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά είναι η ώθηση για τη χρήση υδρογόνου αλλά και η χρήση συστημάτων αποθήκευσης και δέσμευσης άνθρακα. Τώρα τα συστήματα αυτά είναι αρκετά αμφιλεγόμενα σήμερα, αλλά βρήκαν το δρόμο τους στις νέες προτεραιότητες της Επιτροπής» δήλωσε ο Ραφαέλ Κεργκουένο, επικεφαλής πολιτικής της Διεθνούς Διαφάνειας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για την άσκηση πίεσης ήταν κοντά στα 64 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που τους τοποθετεί μεταξύ των πιο καλά εξοπλισμένων οργανώσεων στις Βρυξέλλες. Επίσης βρέθηκε μια επικάλυψη με τα δίκτυα και τους αντιπροσώπους που είναι παρόντες στην διάσκεψη COP28 για το κλίμα, σύμφωνα με το euronews.

«Είδαμε στην COP28 ότι ήταν η σύνοδος με την υψηλότερη παρουσία από λομπίστες για τα ορυκτά καύσιμα ή οργανισμούς που συνδέονται με τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων στην ιστορία της συνόδου. Και αυτό που βλέπουμε, τα αποτελέσματα όσων αποφασίστηκαν από κοινού από τα μέρη είναι ότι δεν θεσπίστηκε η πλήρης κατάργηση των ορυκτών καυσίμων» δήλωσε ο Κεργκουένο.

Μια άλλη έκθεση που δημοσιεύθηκε από την Fossil Free Politics ισχυρίζεται ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία διευκόλυνε την πολιτική πρόσβαση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων για να συμβουλεύουν την Ευρώπη σχετικά με την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

«Δείχνει βέβαια ότι υπήρχε μια ατζέντα REPowerEU και άνοιξαν την πόρτα στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων για να ζητήσουν τη συμβολή τους και ουσιαστικά τους έδωσαν ελεύθερη πρόσβαση για να συντάξουν ένα νέο σχέδιο για την ΕΕ ώστε να ανταποκριθεί στις απειλές που συνδέονται με τη ρωσική εισβολή και να καταστήσουν την ΕΕ λιγότερο εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο» δήλωσε ο Κιμ Κλάες, μέλος της Fossil Free Politics.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι το σύστημα διαφάνειας της Επιτροπής θα πρέπει να ενισχυθεί με την υπαγωγή όλων των διευθυντών στο Μητρώο Διαφάνειας: Μια βάση δεδομένων που καταγράφει τους οργανισμούς που προσπαθούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.

Διαβάστε ακόμη