Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) συμφώνησε στο αίτημα της Κίνας για σύσταση επιτροπής διαιτησίας σχετικά με τις φορολογικές πιστώσεις του αμερικανικού νόμου “Inflation Reduction Act” (IRA). Ο ΠΟΕ, κατά τη συνεδρίασή του στις 23 Σεπτεμβρίου, αποδέχθηκε το δεύτερο αίτημα της Κίνας για τη δημιουργία της επιτροπής διαιτησίας, μετά την πρώτη υποβολή του αιτήματος τον Ιούλιο.

Η Κίνα υποστηρίζει ότι οι επιδοτήσεις του IRA ευνοούν τα αμερικανικά προϊόντα έναντι των εισαγωγών, ενώ οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι ο IRA είναι απαραίτητος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στοχεύει στη διασφάλιση ασφαλών και βιώσιμων εφοδιαστικών αλυσίδων για ένα παγκόσμιο μέλλον καθαρής ενέργειας. Η Αυστραλία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο και ορισμένες άλλες χώρες έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία ως τρίτα μέρη.

Τον Μάρτιο, η Κίνα ζήτησε διαβουλεύσεις με τις ΗΠΑ σχετικά με ορισμένες επιδοτήσεις του IRA, όπως η πίστωση για καθαρά οχήματα, η επενδυτική φορολογική πίστωση για ενεργειακά ακίνητα, η πίστωση για επενδύσεις σε καθαρή ηλεκτρική ενέργεια, η πίστωση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και η πίστωση παραγωγής καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας. Η Κίνα ζήτησε τη δημιουργία επιτροπής διαιτησίας καθώς οι διαβουλεύσεις με τις ΗΠΑ τον Μάιο δεν κατάφεραν να επιλύσουν τη διαφορά.

Η δημιουργία της επιτροπής διαιτησίας από τον ΠΟΕ δείχνει την αυξανόμενη ένταση στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας, ιδιαίτερα γύρω από θέματα που σχετίζονται με τις επιδοτήσεις και τους κανόνες εμπορίου. Η Κίνα έχει εκφράσει ανησυχίες ότι οι αμερικανικές επιδοτήσεις μπορεί να παραβιάζουν τους κανόνες του ΠΟΕ και να πλήττουν τις εισαγωγές. Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, προβάλλουν την ανάγκη για στήριξη των εγχώριων βιομηχανιών ώστε να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση και να προωθηθούν βιώσιμες ενεργειακές λύσεις. Αυτή η διαμάχη αναδεικνύει τις προκλήσεις της παγκόσμιας οικονομίας και τις πολυάριθμες παραμέτρους της πράσινης μετάβασης.

Διαβάστε ακόμη