Η Ρωσία συνεχίζει να σφυροκοπά το ενεργειακό δίκτυο της Ουκρανίας, στοχεύοντας εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, μετασχηματιστές και υποσταθμούς. Η Ουκρανία πρόκειται να βιώσει έναν χειμώνα ακόμη πιο δύσκολο από τους προηγούμενους, αφού οι καταστροφές στις ενεργειακές υποδομές της πλέον είναι εκτεταμένες. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, έγινε γνωστή πριν κάποιες μέρες και η απόλυση του διευθύνοντα συμβούλου του ουκρανικού δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, Βολοντίμιρ Κουντρίτσκι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, ο επίσημος λόγος για την απόλυση, ο οποίος διέρρευσε ανώνυμα στα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, ήταν πως ο Κουντρίτσκι απέτυχε να προστατεύσει το δίκτυο της Ουκρανίας από τις επιθέσεις των ρωσικών πυραύλων. Ωστόσο, διεθνείς παρατηρητές υποστηρίζουν πως δεν ήταν αυτός ο πραγματικός λόγος της απόλυσης. Μάλιστα, διπλωμάτες και διεθνείς δανειστές κάλεσαν το Κίεβο να πάρει πίσω την απόφαση της απόλυσης, ενώ το ίδιο υποστήριξε και η G7. Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας, μεταξύ αυτών και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ανησυχούν πως η ουκρανική κυβέρνηση προσπαθεί να υπονομεύσει σταδιακά τη διάκριση των εξουσιών στη χώρα. Κάτι τέτοιο θα υπονόμευε το δημοκρατικό πολίτευμα της Ουκρανίας, ενώ στον ενεργειακό τομέα θα μπορούσε να οδηγήσει σε διανομή έργων και συμβάσεων με βάση στενές πολιτικές σχέσεις και όχι αξιοκρατικά.

Υπενθυμίζεται πως η Ουκρανία θέλει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ιούνιο ξεκίνησε συνομιλίες για την ένταξή της. Η ΕΕ έχει δώσει πολύ μεγάλη έμφαση στην ενίσχυση της Ουκρανίας απέναντι στις ρωσικές επιθέσεις. Αυτή η ενίσχυση περιλαμβάνει και την ενεργειακή υποστήριξη της Ουκρανίας μέσω των ηλεκτρικών διασυνδέσεων που υπάρχουν με κράτη της Ένωσης. Παρά την συνεχιζόμενη στήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία, ωστόσο, μια «αυταρχική» στροφή της ουκρανικής κυβέρνησης θα προκαλέσει σίγουρα δυσαρέσκεια στην ευρωπαϊκή ηγεσία, η οποία μπορεί να επιβραδύνει την πιθανότητα ένταξης της Ουκρανίας στην Ένωση.

Διαβάστε ακόμη