Με οικονομική υποστήριξη από την ΕΕ, το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Σλοβακίας εκσυγχρονίζεται, εισάγοντας νέες τεχνολογίες και αναβαθμίζοντας τον εξοπλισμό, αναφέρει το Ceenergy News. Στον σταθμό ηλεκτρικής ενέργειας Podunajské Biskupice, ένας μετασχηματιστής ισχύος αντικαθίσταται για πρώτη φορά εδώ και πάνω από 40 χρόνια, για να διασφαλιστεί η συνεχιζόμενη αξιοπιστία της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές.

Ένας νέος μετασχηματιστής ισχύος 400/110 κιλοβολτ (kV) παραδόθηκε στον σταθμό Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS) στο Podunajské Biskupice. Η εγκατάσταση, η σύνδεση στο σύστημα μεταφοράς και η θέση σε λειτουργία του νέου μετασχηματιστή έχουν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν έως τις 16 Δεκεμβρίου 2024.

«Ο νέος μετασχηματιστής θα αυξήσει τη μετασχηματιστική ικανότητα του σταθμού, επιτρέποντας τη σύνδεση περισσότερων καταναλωτών και παραγωγών/καταναλωτών, ενώ θα ενισχύσει την ενσωμάτωση παραγωγών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο δίκτυο, εξασφαλίζοντας παράλληλα την υψηλής ποιότητας και ασφαλή παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στην κρίσιμη περιοχή της Μπρατισλάβα», δήλωσε ο Martin Magáth, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της SEPS.

Η αντικατάσταση αυτού του μετασχηματιστή αποτελεί μέρος του διεθνούς έργου έξυπνου δικτύου Danube InGrid, το οποίο κατατάσσεται ως ένα από τα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χρηματοδοτείται μέσω της Διευκόλυνσης «Συνδέοντας την Ευρώπη», που διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Εκτελεστική Υπηρεσία για το Κλίμα, τις Υποδομές και το Περιβάλλον (CINEA). Ο πρωταρχικός στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη ενός έξυπνου δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, διευκολύνοντας την μεγαλύτερη ενσωμάτωση των παραγωγών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο δίκτυο διανομής, διατηρώντας παράλληλα υψηλά πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας παροχής.

Διαβάστε ακόμη