Ο ρυθμός των ενεργειακά αποδοτικών ανακαινίσεων κατοικιών στη Γερμανία βελτιώθηκε ελαφρώς τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά παραμένει πολύ χαμηλότερος από τα επίπεδα που απαιτούνται για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της χώρας για τον κτιριακό τομέα, σύμφωνα με έρευνα της κρατικά χρηματοδοτούμενης ερευνητικής συμμαχίας ενεργειακής μετάβασης Ariadne, την οποία επικαλείται σε δημοσίευμά του το Clean Energy Wire. «Το 2022 και το 2023, είδαμε έναν μέσο ρυθμό εκσυγχρονισμού λίγο κάτω από το 1,1 τοις εκατό και 1 τοις εκατό αντίστοιχα για ιδιοκατοικούμενες κατοικίες. Σε σύγκριση με τον μέσο ρυθμό 0,8 τοις εκατό μεταξύ 2000 και 2020, αυτό αποτελεί μια ελαφρά ανοδική τάση», δήλωσε η Kathrin Kaestner από το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Leibniz (RWI). «Ωστόσο, αυτό το επίπεδο εκσυγχρονισμού παραμένει πολύ κάτω από τον στόχο του 2 τοις εκατό της γερμανικής κυβέρνησης για ετήσια ανακαίνιση».

Η Ariadne ανέφερε ότι τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα προσφέρουν ιδιαίτερα υψηλό δυναμικό εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης των εκπομπών. «Αυτό συμβαίνει επειδή τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα έχουν ανακαινίσει λιγότερο συχνά στο παρελθόν και είναι επίσης πιο πιθανό να κατέχουν παλαιά κτίρια που ήδη χρειάζονται εκσυγχρονισμό. Την ίδια στιγμή, δαπανούν μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός τους για κόστος θέρμανσης από ό,τι τα νοικοκυριά με μεσαίο ή υψηλό εισόδημα». Παρόλο που τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα έχουν λοιπόν ισχυρό κίνητρο να ανακαινίσουν, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι συχνά τους λείπουν οι οικονομικοί πόροι για να το κάνουν.

Η ετήσια έκθεση της Ariadne για τη θέρμανση και την κατοικία, στην οποία ερευνώνται πάνω από 15.000 νοικοκυριά, επίσης υπογράμμισε μια «σαφή διάσταση» μεταξύ της γενικής αποδοχής της προστασίας του κλίματος στη Γερμανία και της υποστήριξης για συγκεκριμένα μέτρα. «Αν και περίπου το 80 τοις εκατό των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η προστασία του κλίματος είναι σημαντική, μόνο μια μειοψηφία υποστηρίζει συγκεκριμένα μέτρα όπως ένας φόρος CO2 στην ενέργεια θέρμανσης», δήλωσε ο Anton Knoche από το Ινστιτούτο Έρευνας Κλιματικών Επιπτώσεων του Πότσνταμ (PIK). Ενώ οι ιδιοκτήτες ακινήτων προτιμούν τον υπάρχοντα φόρο CO2 από μια προτεινόμενη απαγόρευση της εγκατάστασης συστημάτων θέρμανσης ορυκτών καυσίμων, οι ενοικιαστές δεν έχουν σαφή προτίμηση μεταξύ αυτών των μέτρων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα νοικοκυριά με χαμηλά κόστη θέρμανσης σε σχέση με το εισόδημά τους είναι πιο πρόθυμα να υποστηρίξουν μέτρα πολιτικής για το κλίμα στον κτιριακό τομέα, ενώ αποκαλύφθηκαν σημαντικές περιφερειακές διαφορές. Οι άνθρωποι που ζουν στα ανατολικά γερμανικά κρατίδια ήταν λιγότερο πιθανό να αποδεχτούν μέτρα πολιτικής από εκείνους που ζουν στα δυτικά, ιδιαίτερα στα κρατίδια-πόλεις.

Διαβάστε ακόμη