Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν βρέθηκε στο Global Renewables Summit 2024 και έδωσε μια ομιλία, στην οποία αναφέρθηκε στους τέσσερις τομείς δράσεις όπου θα έπρεπε να δοθεί έμφαση για να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι που έχουν τεθεί παγκοσμίως. Σύμφωνα με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι κομβικοί τομείς δράσεις είναι ο προγραμματισμός για αύξηση της παγκόσμιας φιλοδοξίας ως προς την κλιματική πολιτική, η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η πρόσβαση σε κρίσιμες πρώτες ύλες και οι επενδύσεις. Επίσης, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έχει κάνει η Ευρώπη.
Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν:
«Αγαπητέ Μιχαήλ,
Εξοχότητες,
Κυρίες και Κύριοι,
Όλα ξεκίνησαν με μια ιδέα τον Μάρτιο του 2023. Ήταν η ιδέα, ή μάλλον η όραση, μαζί με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, ενός παγκόσμιου κινήματος που θα μας βοηθούσε να παραμείνουμε εντός του 1,5 βαθμού Κελσίου και να προχωρήσουμε τη μετάβαση σε καθαρή ενέργεια. Έτσι προτείναμε παγκόσμιους στόχους να τριπλασιάσουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να διπλασιάσουμε τις ενεργειακές εξοικονομήσεις έως το 2030. Μετρήσιμους στόχους, διότι μόνο ό,τι μετράται γίνεται. Στην COP28, ο κόσμος συγκεντρώθηκε γύρω από αυτόν τον στόχο, χάρη σε έναν συνασπισμό 135 χωρών και χάρη στην ηγεσία μιας βασικής ομάδας κινητοποιημένων εταίρων. Είμαι χαρούμενη που βλέπω πολλούς από αυτούς εδώ σήμερα, αγαπητέ Σουλτάνε Αλ Τζάμπερ ως Πρόεδρο της COP28, αγαπητέ Πρόεδρε Ρούτο και αγαπητέ Πρωθυπουργέ Μότλεϊ. Μαζί, καταφέραμε να μετατρέψουμε την ιδέα σε κοινό στόχο. Ήταν μία από αυτές τις σπάνιες στιγμές που ο κόσμος ένιωσε ενωμένος ως ένα. Έχει χαρακτηριστεί ακόμη και ως ‘η αρχή του τέλους’ της εποχής των ορυκτών καυσίμων. Σήμερα, πρέπει να διατηρήσουμε αυτό το πνεύμα ζωντανό, το πνεύμα της COP28. Για αυτό, πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας στην εφαρμογή, συλλογικά, για να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους.
Βλέπω τέσσερις τομείς δράσης. Ο πρώτος είναι ο προγραμματισμός. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει τώρα να ενσωματώσουν τη παγκόσμια φιλοδοξία μας στις εθνικές κλιματικές πολιτικές τους, δείχνοντας πώς σκοπεύουν να συμβάλλουν στους παγκόσμιους στόχους την τρέχουσα δεκαετία. Αυτό κάνουμε στην Ευρώπη. Αυξήσαμε τον στόχο μας για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030 σε πάνω από 42% του μίγματός μας. Και φτάνουμε εκεί. Στο πρώτο εξάμηνο αυτού του έτους, το 50% της ηλεκτροπαραγωγής μας προήλθε από ανανεώσιμες πηγές. Αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι η δουλειά απέχει πολύ από το να ολοκληρωθεί.
Αυτό με οδηγεί στο δεύτερο σημείο μου: Η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Πρέπει να δημιουργήσουμε τα σωστά κίνητρα και τις συνθήκες για να ευδοκιμήσει η τεχνολογία καθαρής ενέργειας. Όλοι γνωρίζουμε τι χρειάζεται, στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Πρώτον, ένα ισχυρό ρυθμιστικό πλαίσιο, ώστε οι επενδύσεις να είναι ασφαλείς και προστατευμένες. Δεύτερον, υποδομές τελευταίας τεχνολογίας και ταχύτερες διαδικασίες αδειοδότησης. Τρίτον, ηγετικές αγορές που δημιουργούν ζήτηση για βιώσιμα προϊόντα, υπηρεσίες και τεχνολογίες. Και τέλος, οι κατάλληλες δεξιότητες για να ταιριάζουν με τη ζήτηση. Πρέπει να εργαστούμε σε όλες αυτές τις προτεραιότητες ταυτόχρονα. Αυτό είναι που έχω αποφασίσει να κάνω με τη νέα μου Επιτροπή 2024-2029, και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τους διεθνείς μας εταίρους σε αυτό.
Το τρίτο μου σημείο αφορά την πρόσβαση και την προμήθεια κρίσιμων πρώτων υλών. Η εργασία για την επίτευξη των στόχων μας θα αυξήσει τη ζήτηση για αυτά τα μέταλλα και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η προμήθεια και η εξόρυξή τους γίνονται με τρόπο που να ωφελεί όλους. Γι’ αυτό η Επιτροπή του Γενικού Γραμματέα για τα Κρίσιμα Μεταλλεύματα Ενέργειας έχει τη πλήρη υποστήριξή μου. Ως συν-πρόεδροι των επιτροπών, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ανάπτυξη ισχυρών αλυσίδων προμήθειας, που είναι διαφανείς και δίκαιες σε όλη τη διαδικασία.
Το τελευταίο μου σημείο αφορά τις επενδύσεις. Η μετάβαση σε καθαρή ενέργεια απαιτεί μαζικές επενδύσεις, παντού στον κόσμο. Αυτό είναι ιδιαίτερα αληθές για χώρες και περιοχές όπου υπάρχει έλλειψη προσιτού κεφαλαίου και όπου οι κόστος είναι τόσο υψηλός που αποτελεί εμπόδιο για την ηλεκτροδότηση. Η δημόσια χρηματοδότηση θα παίξει κρίσιμο ρόλο στην προώθηση της μετάβασης σε καθαρή ενέργεια. Η Ευρώπη θα συνεχίσει να κάνει το δίκαιο μερίδιό της.
Το 2022, με τη στρατηγική επενδύσεων Global Gateway, η Ομάδα Ευρώπη κινητοποίησε 28 δισεκατομμύρια ευρώ δημόσια χρηματοδότηση για να υποστηρίξει τις αναπτυσσόμενες χώρες στη μείωση των εκπομπών και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Δεν παρέχουμε μόνο επιχορηγήσεις. Χρησιμοποιούμε επίσης ευρωπαϊκούς δημόσιους πόρους για να μειώσουμε τον κίνδυνο των επενδύσεων και να έχουμε πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. Αλλά είναι σαφές ότι η δημόσια χρηματοδότηση δεν θα είναι αρκετή για να επιτύχουμε τους παγκόσμιους στόχους μας. Πρέπει να αρχίσουμε να ευθυγραμμίζουμε όλες τις παγκόσμιες χρηματοροές με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κινητοποιήσουμε και ιδιωτικό κεφάλαιο. Μπορούμε να βοηθήσουμε σε αυτό. Διότι όταν εμείς, ως κυβερνήσεις ή διεθνείς οργανισμοί, θέτουμε παγκόσμιους στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές, καθορίζουμε και την μελλοντική κατεύθυνση για τις επιχειρήσεις. Όταν αναπτύσσουμε εργαλεία μείωσης κινδύνου, ενισχύουμε την επιχειρηματική βάση για καθαρές επενδύσεις. Και όταν παρέχουμε δημόσια στήριξη σε καινοτόμες τεχνολογίες, διευκολύνουμε την εισαγωγή τους στην αγορά. Είμαι βέβαιη ότι οι εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα είναι επίσης έτοιμοι να συμμετάσχουν σε αυτό το ταξίδι. Έτσι, αυτό είναι το κάλεσμά μου. Ας προετοιμαστούμε για την COP29. Θα είναι ο τόπος και ο χρόνος για να παρουσιαστούν νέα έργα που στηρίζουν τους στόχους μας. Ας δώσουμε ζωή στις Παγκόσμιες Δεσμεύσεις.
Σας ευχαριστώ.»
Διαβάστε ακόμη