Ο Υπουργός Ενέργειας της Ρουμανίας, Σεμπάστιαν Μπουρντούτζα, δήλωσε ότι η χώρα του υποστηρίζει την αρχή ότι η χρήση της πυρηνικής ενέργειας είναι ουσιώδης για την εξασφάλιση της παγκόσμιας ενεργειακής ασφάλειας, της οικονομικής ανταγωνιστικότητας και την επίτευξη των στόχων κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050, όπως αναφέρει το Ceenergy News. Ο υπουργός εκπροσώπησε τη Ρουμανία στην εκδήλωση “Roadmaps to New Nuclear 2024” που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του ΟΟΣΑ στο Παρίσι, την ετήσια εκδήλωση της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (NEA), η οποία συγκεντρώνει παγκόσμιους ηγέτες στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.
“Στον τομέα της ενέργειας συχνά συζητάμε για ένα τρίλημμα: την ενεργειακή ασφάλεια, την ανταγωνιστικότητα και την κλιματική αλλαγή,” δήλωσε ο υπουργός. “Στο Παρίσι, μπροστά στα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ, αναφέραμε μια τέταρτη εναλλακτική που στοχεύει στις τοπικές ικανότητες και τις αλυσίδες εφοδιασμού. Η Ρουμανία είναι μία από τις λίγες χώρες στον κόσμο με ολοκληρωμένο πυρηνικό κύκλο, έχουμε μερικούς από τους καλύτερους ειδικούς στον κόσμο και οι αντιδραστήρες της Τσερναβόντα βρίσκονται και στο παγκόσμιο βάθρο όσον αφορά την ασφάλεια και την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα.”
Επιπλέον, ο Υπουργός Μπουρντούτζα δήλωσε ότι η Ρουμανία διαθέτει τον μόνο προσομοιωτή στην Ευρώπη για την εκπαίδευση μελλοντικών μηχανικών για μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες (SMR) στο Πολυτεχνείο του Βουκουρεστίου και κατασκευάζει τη μοναδική εγκατάσταση απορριμμάτων (CTRF) στην Ευρώπη.
Στην εκδήλωση του ΟΟΣΑ-NEA, αναγνωρίζοντας τον ρόλο της στον πυρηνικό τομέα, η Ρουμανία προεδρεύει για πρώτη φορά των εργασιών της συνεδρίας που είναι αφιερωμένη στις αλυσίδες εφοδιασμού και τη βιομηχανοποίηση. “Για να επιτευχθούν οι παγκόσμιοι στόχοι τριπλασιασμού των πυρηνικών ικανοτήτων έως το 2050, η παγκόσμια συνεργασία είναι ουσιώδης για την πρόσβαση σε χρηματοδότηση και σε καταρτισμένο εργατικό δυναμικό,” δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας Σεμπάστιαν Μπουρντούτζα.
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Πυρηνικής Ενέργειας, για να επιτευχθούν οι στόχοι κλίματος και ενεργειακής ασφάλειας, η παγκόσμια πυρηνική ικανότητα χρειάζεται να τριπλασιαστεί σε 1.160 GWe έως το 2050. Αυτή η επέκταση προϋποθέτει την κατασκευή περίπου 20 GWe ετησίως μεταξύ 2030 και 2050, επίπεδο επενδύσεων που δεν έχει παρατηρηθεί από τις μαζικές κατασκευές της δεκαετίας του 1970 και του 1980. Χώρες όπως η Γαλλία, η Ρουμανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Σουηδία και πολλές άλλες έχουν ήδη αναλάβει φιλόδοξες δεσμεύσεις για την επέκταση της πυρηνικής τους υποδομής. Επιπλέον, τα έργα μικρών αρθρωτών πυρηνικών αντιδραστήρων (SMR) αποτελούν βασικό συστατικό της στρατηγικής επέκτασης, προσφέροντας ευέλικτες και καινοτόμες λύσεις για τις παγκόσμιες ενεργειακές ανάγκες.
Διαβάστε ακόμη