Ένα χρόνο αφότου ο Τζέιμι Ντάιμον (Jamie Dimon) χαρακτήρισε τη γεωπολιτική ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο στον κόσμο, ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase έκρουσε και πάλι τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι η κατάσταση της παγκόσμιας σταθερότητας έχει χειροτερέψει.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ινδία, ο Ντάιμον δήλωσε σε αποκλειστική συνέντευξη στο CNBC: «Η προσοχή μου είναι όλη η γεωπολιτική, η οποία μπορεί να καθορίσει την κατάσταση της οικονομίας».

«Η γεωπολιτική χειροτερεύει, δεν βελτιώνεται. Υπάρχει πιθανότητα για ατυχήματα στον ενεργειακό εφοδιασμό. Ένας Θεός ξέρει αν εμπλακούν και άλλες χώρες. Έχετε πολλούς πολέμους που λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή», είπε, πριν αναφερθεί στις επιθέσεις που πραγματοποιεί η ομάδα ανταρτών Χούθι της Υεμένης που έχουν λάβει χώρα στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, οι Χούθι έχουν επιτεθεί σε τουλάχιστον δύο δεξαμενόπλοια με αργό πετρέλαιο αυτόν τον μήνα.

Η γεωπολιτική αστάθεια «είναι η μεγαλύτερη προειδοποίησή μου», δήλωσε ο Ντάιμον. Προέτρεψε επίσης τις ΗΠΑ να προετοιμαστούν για έναν παρατεταμένο πόλεμο μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Η συνέντευξη δόθηκε σχεδόν ένα χρόνο αφότου ο Ντάιμον είχε χαρακτηρίσει τη γεωπολιτική, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο που βλέπει να αντιμετωπίζει ο κόσμος, μεγαλύτερο από τον υψηλό πληθωρισμό ή μια ύφεση στις ΗΠΑ.

Έπειτα από μια μακρά περίοδο κολλώδους πληθωρισμού, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε την περασμένη Τετάρτη σε μια γιγαντιαία μείωση των επιτοκίων, την πρώτη της μείωση από τον Μάρτιο του 2020. Οι έμποροι έχουν συσσωρευτεί, οδηγώντας τον S&P 500 σε νέο υψηλό κλεισίματος τη Δευτέρα.

Όμως ο Ντάιμον εξέφρασε σκεπτικισμό για την αμερικανική οικονομία και τα όσα τιμολογούν οι αγορές.

«Είμαι μακροπρόθεσμα αισιόδοξος, αλλά βραχυπρόθεσμα, είμαι επίσης πιο επιφυλακτικός απέναντι σε άλλους ανθρώπους που λένε ότι όλα [θα] είναι υπέροχα. Οι αγορές τιμολογούν τα πράγματα σαν να πρόκειται να είναι υπέροχα. Βάλτε με στην πλευρά της επιφυλακτικότητας σε αυτό το θέμα», δήλωσε.

Διαβάστε ακόμη