Μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, αντιμετωπίζουν έναν καταιγισμό αγωγών σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι αγωγές αυτές ζητούν αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων, υποστηρίζοντας ότι ορισμένοι γίγαντες ορυκτών καυσίμων συμβάλλουν σημαντικά στην κλιματική αλλαγή και παραπλανούν το κοινό σχετικά με τους κινδύνους, οδηγώντας σε σημαντικές περιβαλλοντικές ζημιές και οικονομικές απώλειες.

Μάλιστα, τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου ο γενικός εισαγγελέας της Καλιφόρνιας, Rob Bonta κατέθεσε μήνυση κατά της Exxon Mobil, κατηγορώντας τον πετρελαϊκό γίγαντα ότι παραπλανά τους καταναλωτές σχετικά με την ανακυκλωσιμότητα των πλαστικών προϊόντων και ότι ρυπαίνει την πολιτεία.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ο Rob Bonta ισχυρίστηκε ότι η Exxon παραβίασε τους νόμους της Καλιφόρνιας περί οχλήσεων, καθώς και τους νόμους που απαγορεύουν τη ρύπανση των υδάτων της πολιτείας, την ψευδή διαφήμιση και τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Ξεκίνησε έρευνα πριν από δύο χρόνια για το ρόλο των πετροχημικών εταιρειών στη ρύπανση από πλαστικά, κλητεύοντας την Exxon. Η πολιτεία, τώρα, επιδιώκει την επιβολή αστικών κυρώσεων.

Ο Bonta ισχυρίστηκε ότι η Exxon συνεχίζει να εξαπατά το κοινό σε διαφημιστικές εκστρατείες που ισχυρίζονται ότι η ανακύκλωση μπορεί να διορθώσει αυτό που αποκαλεί κρίση ρύπανσης από πλαστικά. Είπε ότι η Exxon επί δεκαετίες «προωθούσε ψευδώς» ότι όλα τα πλαστικά είναι ανακυκλώσιμα και ότι το 92% των πλαστικών αποβλήτων που επεξεργάζεται η Exxon μέσω της προηγμένης τεχνολογίας ανακύκλωσης δεν γίνεται ανακυκλωμένο πλαστικό.

Η συνεχιζόμενη έρευνα εξετάζει τις ενέργειες και άλλων εταιρειών ορυκτών καυσίμων, οι οποίες δεν έχουν κατονομαστεί. Το γραφείο του Bonta δήλωσε ότι το ποσό που ζητάει μπορεί να φτάσει τα δισεκατομμύρια δολάρια.

Η εκπρόσωπος της Exxon Mobil Lauren Kight δήλωσε, σύμφωνα με τη Wall Street, ότι οι αξιωματούχοι στην Καλιφόρνια ρίχνουν την ευθύνη σε άλλους για ένα σύστημα ανακύκλωσης που γνωρίζουν εδώ και δεκαετίες ότι δεν είναι αποτελεσματικό. Είπε ότι η εταιρεία έχει επεξεργαστεί περισσότερα από 60 εκατομμύρια κιλά πλαστικών αποβλήτων σε πρώτες ύλες.

Δεκάδες αγωγές για εξαπάτηση στις ΗΠΑ

Η Exxon και άλλες πετρελαϊκές εταιρείες αντιμετωπίζουν δεκάδες αγωγές σε όλες τις ΗΠΑ που ζητούν δισεκατομμύρια για περιβαλλοντικές ζημιές και για την υποτιθέμενη εξαπάτηση του κοινού σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Το Rockefeller Family Fund, ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα που διευθύνει η δισέγγονη του ιδρυτή της Standard Oil John D. Rockefeller Sr., χρηματοδοτεί ή παρέχει άλλη υποστήριξη σε περισσότερες από 30 από αυτές τις υποθέσεις.

Το 2019, η Exxon επικράτησε σε μία από αυτές. Ένας πολιτειακός δικαστής έκρινε ότι ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης δεν απέδειξε ότι η πετρελαϊκή εταιρεία εξαπάτησε τους επενδυτές σχετικά με το πώς η κλιματική αλλαγή θα επηρέαζε τα κέρδη της.

Όμως, σε μια οπισθοδρόμηση για τη βιομηχανία πέρυσι, το Ανώτατο Δικαστήριο επέτρεψε σε υποθέσεις κατά πετρελαϊκών εταιρειών να προχωρήσουν σε πολιτειακά δικαστήρια, έναν τόπο που θεωρείται λιγότερο ευνοϊκός για τις εταιρείες από ό,τι το ομοσπονδιακό δικαστήριο. Μια υπόθεση κατά της Exxon που κινείται τώρα μέσω πολιτειακού δικαστηρίου -και η οποία μπορεί να είναι από τις πρώτες που θα δουν δικαστική αίθουσα- κατατέθηκε από τη Μασαχουσέτη το 2019, μετά από έρευνα που ξεκίνησε τρία χρόνια νωρίτερα.

Η Exxon εκτιμάται ότι παρήγαγε 11,5 εκατομμύρια μετρικούς τόνους πλαστικού μίας χρήσης το 2021, τους περισσότερους από κάθε άλλη εταιρεία στον κόσμο, σύμφωνα με το Ίδρυμα Minderoo, μια αυστραλιανή φιλανθρωπική ομάδα.

Στη μήνυση, η Καλιφόρνια αναφέρει ότι η Exxon γνώριζε καθώς αύξανε την παραγωγή ότι τα πλαστικά απόβλητα μιας χρήσης θα συνέχιζαν να πολλαπλασιάζονται – όπως συνέβη στις υδάτινες οδούς και τις κοινότητες της Καλιφόρνιας – ακόμη και όταν η εταιρεία ενθάρρυνε την ανακύκλωση ως λύση. Είπε ότι μέχρι και 3,3 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι αποβλήτων έχουν εμφανιστεί σε όλη την πολιτεία από το 1990 έως το 2022.

Οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων και άλλοι κατασκευαστές πραγματοποιούν σημαντικές επενδύσεις στην προηγμένη ανακύκλωση, μια τεχνολογία που απέτυχε να ξεκινήσει για δεκαετίες λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης. Η Exxon σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία μια δεύτερη μονάδα προηγμένης ανακύκλωσης το επόμενο έτος στο συγκρότημα διύλισης και πετροχημικών προϊόντων Baytown του Τέξας. Οι υποστηρικτές του περιβάλλοντος λένε ότι πρόκειται για ένα τρικ δημοσίων σχέσεων που δεν είναι πιθανό να πετύχει. Η Exxon λέει ότι εργάζεται για να δημιουργήσει αρκετή ικανότητα επεξεργασίας για 1 δισεκατομμύριο κιλά πλαστικών αποβλήτων μέχρι το 2027.

Μόνο το 5% των πλαστικών απορριμμάτων των ΗΠΑ ανακυκλώνεται

Η Καλιφόρνια δήλωσε ότι ενώ η Exxon «επανειλημμένα υποδηλώνει» ότι τα περισσότερα πλαστικά απόβλητα που επεξεργάζεται με την προηγμένη τεχνολογία ανακύκλωσης μετατρέπονται σε νέο πλαστικό, μόνο το 8% όντως μετατρέπεται. Τα περισσότερα από τα υπόλοιπα μετατρέπονται σε καύσιμα. Επισήμανε τις δηλώσεις της Exxon ότι το 90% των πλαστικών αποβλήτων μετατρέπεται σε «πρώτες ύλες», οι οποίες μπορούν στη συνέχεια «να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή νέων πλαστικών προϊόντων».

Πέντε ή έξι δεκαετίες αφότου η ανακύκλωση αναδύθηκε σοβαρά από το περιβαλλοντικό κίνημα, τα πλαστικά απόβλητα αποδείχθηκαν δύσκολη υπόθεση. Το Υπουργείο Ενέργειας ανέφερε σε έκθεση του 2022 ότι μόνο το 5% των πλαστικών απορριμμάτων των ΗΠΑ ανακυκλώνεται, εν μέρει λόγω της χαμηλής ζήτησης για ανακυκλωμένο πλαστικό.

Το ίδιο το πλαστικό, εν τω μεταξύ, έχει επεκταθεί ραγδαία σε νέες βιομηχανίες και νέες χώρες. Χρησιμοποιείται σε αυτοκίνητα, smartphones, ιατρικές συσκευές και μπουκάλια νερού, τα οποία χρειάζονται σχεδόν τόσο χρόνο για να αποσυντεθούν όσο και η αρχαία Ρώμη που ήταν μισή χιλιετία δημοκρατία. Τα απόβλητα έχουν επίσης εξαπλωθεί – σε μονοπάτια πεζοπορίας, σε χωματερές και στον ωκεανό, όπου ένας παρασυρόμενος σωρός πλαστικών σκουπιδιών, γνωστός ως Great Pacific Garbage Patch, εκτείνεται σε 600.000 τετραγωνικά μίλια.

Τα στελέχη της Exxon υπερασπίζονται εδώ και καιρό το κλιματικό ιστορικό της εταιρείας και δηλώνουν ότι σχεδιάζει να επενδύσει περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε τεχνολογίες με χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα έως το 2027, μεταξύ άλλων σε έργα δέσμευσης άνθρακα και υδρογόνου και στην παραγωγή λιθίου, ενός βασικού υλικού για μπαταρίες. Πέρυσι πλήρωσε 5 δισεκατομμύρια δολάρια για έναν φορέα εκμετάλλευσης αγωγών που μεταφέρει διοξείδιο του άνθρακα στην ακτή του Κόλπου.

Διαβάστε ακόμη