Οι παγκόσμιοι ηγέτες την Τρίτη θα είναι υπό πίεση για να ανακοινώσουν νέες στρατηγικές για τον τριπλασιασμό της παγκόσμιας δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030 – στόχος που τέθηκε στην περσινή σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στο Ντουμπάι, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο πρόεδρος της φετινής συνόδου κορυφής στο Αζερμπαϊτζάν, Μουχτάρ Μπαμπάγιεφ, και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι μεταξύ των ηγετών που αναμένεται να δώσουν λεπτομέρειες σχετικά με το έργο και το κόστος για την επίτευξη του στόχου, καθώς απευθύνονται στους συμμετέχοντες στην Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο ξενοδοχείο Plaza στη Νέα Υόρκη. Η εκδήλωση είναι μία από τις εκατοντάδες που λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο της Εβδομάδας για το Κλίμα στη Νέα Υόρκη, η οποία διεξάγεται παράλληλα με τη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Ενώ πέρυσι σημειώθηκε αύξηση ρεκόρ της παγκόσμιας ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε ότι ο κόσμος πιθανώς θα μείνει πίσω από τον στόχο του τριπλασιασμού, εάν οι χώρες δεν βελτιώσουν ή δεν εισαγάγουν πολιτικές για να υποστηρίξουν την ταχύτερη εξάπλωση της ηλιακής και αιολικής ενέργειας. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει τη λήψη μέτρων όπως η αντιμετώπιση ζητημάτων που καθυστερούν τις εγκρίσεις για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα πλούσια έθνη και η παροχή κινήτρων για επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Η τελευταία ανησυχία μπορεί να αντιμετωπιστεί περαιτέρω από τη φον ντερ Λάιεν, η οποία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμβάλει στην επιδότηση της έκδοσης πράσινων ομολόγων σε φτωχότερες χώρες ως μέσο κινητοποίησης ιδιωτικών επενδύσεων σε έργα φιλικά προς το περιβάλλον. Εν τω μεταξύ, ο Μπαμπάγιεφ έχει ήδη επικρίνει την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το γεγονός ότι δεν προχωρούν σε μεγαλύτερη χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων χωρών για το κλίμα.

Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ήταν 3,9 τεραβάτ πέρυσι – μια αύξηση 14% από το 2022, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA).

Στην COP28 στο Ντουμπάι σχεδόν 200 έθνη συμφώνησαν να φτάσουν σε τουλάχιστον 11 τεραβάτ καθαρής ενεργειακής ικανότητας έως το 2030. Αυτό θα απαιτούσε ετήσιο ρυθμό αύξησης 16%. Ο ΙΕΑ λέει ότι ο κόσμος βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη μόνο 8 τεραβάτ μέχρι το τέλος της δεκαετίας. (Ένα τεραβάτ ηλιακής ενέργειας είναι αρκετό για να τροφοδοτήσει 180 εκατομμύρια σπίτια στις ΗΠΑ).

Η συντριπτική πλειονότητα των παγκόσμιων επενδύσεων στην ηλιακή και αιολική ενέργεια μέχρι στιγμής έχει γίνει στις πλούσιες χώρες και την Κίνα. Ωστόσο, οι χώρες που χρειάζονται περισσότερο και έχουν τη δυνατότητα για άφθονη ηλιακή και αιολική ενέργεια είναι οι αναπτυσσόμενες χώρες. Οι φτηνές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ο «δρόμος προς την ευημερία» για τις φτωχές χώρες, δήλωσε ο Κίνγκσμιλ Μποντ, στρατηγικός εμπειρογνώμονας στον τομέα της ενέργειας στη δεξαμενή σκέψης RMI.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η εξασφάλιση του δίκαιου μεριδίου τους στη χρηματοδότηση της καθαρής ενέργειας θα αποτελέσει βασική μάχη για τις αναπτυσσόμενες χώρες στην COP29 στο Μπακού. Το κύριο μέλημα της συνόδου κορυφής θα είναι να συμφωνηθεί ένας νέος στόχος για τη χρηματοδότηση του κλίματος στις αναδυόμενες αγορές μετά το 2025. Ήδη ορισμένες χώρες, όπως η Ινδία, ζητούν το ποσό αυτό να ανέλθει σε τρισεκατομμύρια δολάρια, κάτι που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δηλώσει ότι είναι ανέφικτο. Τα πλούσια έθνη έχουν ένα αποσπασματικό ιστορικό όσον αφορά την τήρηση των υποσχέσεων για τη χρηματοδότηση του κλίματος, χάνοντας στο παρελθόν την προθεσμία για την παροχή έως και 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως έως το 2020.

Λιγότερες από 100 χώρες έχουν συμπεριλάβει στόχους ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις λεγόμενες εθνικά καθορισμένες συνεισφορές τους, τα οποία είναι σχέδια που πρέπει να υποβληθούν στον ΟΗΕ για να καταδειχθεί η πρόοδος προς τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού να διατηρηθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη ιδανικά κάτω από 1,5C.

Το βασικό εμπόδιο για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις πλούσιες χώρες ήταν η λήψη ρυθμιστικών εγκρίσεων που συνδέονται με την απόκτηση γης ή την ανάπτυξη δικτύου. Η αιολική ενέργεια, ειδικότερα, έχει αντιμετωπίσει μια δύσκολη μάχη και μπορεί να μείνει πίσω σε σύγκριση με την ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας τα επόμενα χρόνια.

Διαβάστε ακόμη