Η Masdar συμφώνησε να αγοράσει την ισπανική εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Saeta Yield SA από την Brookfield Asset Management σε μια συμφωνία με επιχειρηματική αξία 4,8 δισεκατομμυρίων ντιρχάμ (1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων), αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

Η Masdar με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα επενδύσει 2,8 δισεκατομμύρια ντιρχάμ μετοχικού κεφαλαίου στο πλαίσιο της συναλλαγής, σύμφωνα με ανακοίνωση της Abu Dhabi National Energy Co. PJSC, η οποία κατέχει το 43% της επιχείρησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Masdar.

Αυτή είναι η δεύτερη συμφωνία της Masdar για καθαρή ενέργεια στην Ισπανία μέσα σε λίγους μήνες, αφού τον Ιούλιο συμφώνησε να αγοράσει μειοψηφικό μερίδιο σε χαρτοφυλάκιο ηλιακών πεδίων από θυγατρική της Enel SpA. Μέχρι το 2030, η Masdar στοχεύει να έχει συμμετοχικές επενδύσεις σε 100 γιγαβάτ έργων ανανεώσιμης ενέργειας που είναι «λειτουργικά, υπό κατασκευή ή εξασφαλισμένα».

Το χαρτοφυλάκιο της Saeta περιλαμβάνει περίπου 745 μεγαβάτ χερσαίων περιουσιακών στοιχείων αιολικής και ηλιακής ενέργειας, καθώς και περίπου 1,6 γιγαβάτ έργων υπό ανάπτυξη σε όλη την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Η Brookfield κατέχει τη Saeta από το 2018, όταν ιδιωτικοποίησε την εταιρεία με έδρα τη Μαδρίτη. Προηγουμένως είχε εισαχθεί στο χρηματιστήριο στις αρχές του 2015 εν μέσω μιας φρενίτιδας των επενδυτών για τις λεγόμενες yieldcos – ένα είδος επιχείρησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι εγκαταστάσεις των οποίων παράγουν σταθερή ροή μερισμάτων και απαιτούν χαμηλές επενδύσεις.

Διαβάστε ακόμη