Δεκατέσσερις από τις μεγαλύτερες τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στον κόσμο δεσμεύονται να ενισχύσουν τη στήριξή τους για την πυρηνική ενέργεια, αναφέρουν οι Financial Times. Αυτή η κίνηση στοχεύει να ξεκλειδώσει χρηματοδότηση για την κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών. Στην εκδήλωση στη Νέα Υόρκη, τράπεζες όπως η Bank of America, η Barclays, η BNP Paribas και η Goldman Sachs θα υποστηρίξουν τον στόχο τριπλασιασμού της παγκόσμιας πυρηνικής δυναμικότητας έως το 2050, όπως συμφωνήθηκε στο COP28.

Αν και δεν θα δοθούν λεπτομέρειες για τις ενέργειες των τραπεζών, ειδικοί επισημαίνουν ότι η δημόσια στήριξη είναι μια κρίσιμη αναγνώριση του ρόλου της πυρηνικής ενέργειας στη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Η χρηματοδότηση πυρηνικών έργων είναι δύσκολη και κοστοβόρα, κάτι που είχε επιβραδύνει την κατασκευή νέων σταθμών στις δυτικές χώρες μετά τη δεκαετία του 1980. Υπενθυμίζεται πως κατά τη διάρκεια των δεκαετιών 1970 και 1980 υπήρχε έντονο κύμα κατασκευής πυρηνικών αντιδραστήρων στις δυτικές χώρες.

Οι τράπεζες μπορούν να ενισχύσουν νέους σταθμούς προσφέροντας άμεση χρηματοδότηση, οργανώνοντας πωλήσεις ομολόγων ή συνδέοντας εταιρείες με ιδιωτικά κεφάλαια. Εδώ και χρόνια, ο χρηματοπιστωτικός τομέας είναι διχασμένος σχετικά με την πυρηνική ενέργεια λόγω της πολυπλοκότητας και των κινδύνων, αλλά και λόγω των προτύπων βιωσιμότητας (ESG).

Η υποστήριξη από τεχνολογικές εταιρείες, όπως η Microsoft και η Oracle, που βλέπουν την πυρηνική ενέργεια ως λύση χαμηλών εκπομπών για τα κέντρα δεδομένων τους, ενισχύει την προοπτική ανάπτυξης νέων πυρηνικών σταθμών. Επιπλέον, κυβερνήσεις σε ανεπτυγμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιαπωνία, έχουν αρχίσει να θεωρούν την πυρηνική ενέργεια σημαντική για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών άνθρακα.

Παρά τη δημόσια στήριξη, υπάρχει ακόμα επιφυλακτικότητα εντός των τραπεζών, και πολλές προτίμησαν να μην σχολιάσουν πριν από την εκδήλωση, υπογραμμίζοντας τη συνεχιζόμενη ευαισθησία γύρω από την πυρηνική ενέργεια.

Διαβάστε ακόμη