Η Ομάδα των Επτά (G7) μεγάλων βιομηχανικών δημοκρατιών μπορεί να αποτελέσει ένα βασικό φόρουμ για “πρωτοποριακή νέα συνεργασία” στην απομάκρυνση διοξειδίου του άνθρακα (CDR), έγραψαν ερευνητές από τη Γερμανία και τη Νορβηγία σε κοινή τους εργασία, σύμφωνα με το Clean Energy Wire. Η ομάδα έχει δείξει την προσπάθειά της να διαμορφώσει τις παγκόσμιες πολιτικές για το κλίμα, και αρκετά από τα μέλη της έχουν ήδη εφαρμόσει ή ανακοινώσει πολιτικές για την απομάκρυνση του άνθρακα, “δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος για νέα συνεργασία”, έγραψαν οι Φέλιξ Σενουίτ, Όλιβερ Γκέντεν και Γκλεν Πίτερς. Τα έθνη αυτά, που ήταν υπεύθυνα για ένα μεγάλο μέρος των ιστορικών εκπομπών, αναμένεται επίσης από άλλες χώρες να εξασφαλίσουν την πρόοδο και την εφαρμογή των σχετικών τεχνολογιών.

Η πολιτική για την απομάκρυνση διοξειδίου του άνθρακα εξελίσσεται γρήγορα παγκοσμίως αλλά παραμένει κατακερματισμένη, γράφουν οι ερευνητές, οι οποίοι κάνουν προτάσεις για την ανάπτυξη στιβαρών πολιτικών. Αυτές πρέπει να εξασφαλίζουν αξιόπιστη παρακολούθηση, αναφορά και επαλήθευση· να είναι καλά ενσωματωμένες στις υπάρχουσες πολιτικές για το κλίμα· να συνδέονται με τους στόχους καθαρών μηδενικών εκπομπών και να μπορούν να εξασφαλίσουν καθαρά αρνητικές εκπομπές· και να ενισχύουν τη διεθνή συνεργασία σε έρευνα, επίδειξη και εφαρμογή.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η απομάκρυνση του άνθρακα είναι απαραίτητη για να αντισταθμιστούν οι υπολειπόμενες εκπομπές, όπως για παράδειγμα από τη γεωργία και τη βιομηχανία, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι καθαρών μηδενικών εκπομπών και στη συνέχεια καθαρών αρνητικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Προς το παρόν, οι μοναδικοί σχετικοί αποθηκευτικοί χώροι διοξειδίου του άνθρακα είναι φυσικοί, όπως τα δάση, τα θαλάσσια οικοσυστήματα ή άλλα χερσαία οικοσυστήματα. Ωστόσο, θα χρειαστούν και νέες μέθοδοι απομάκρυνσης άνθρακα, όπως η άμεση δέσμευση CO2 από τον αέρα και η μόνιμη αποθήκευσή του υπόγεια (Άμεση Δέσμευση και Αποθήκευση Άνθρακα από τον Αέρα – DACCS). Η Γερμανία εργάζεται πάνω σε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για τις αρνητικές εκπομπές.

Διαβάστε ακόμη