Ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μισέλ Μπαρνιέ, διόρισε το Σάββατο την πρώην υπουργό ενεργειακής μετάβασης, Ανιές Πανιέ-Ρουνασέρ, ως επικεφαλής του νέου διευρυμένου υπουργείου οικολογικής μετάβασης, ενέργειας, κλιματικής αλλαγής και πρόληψης κινδύνων, αναφέρει το Montel. Ο διορισμός αυτός σφραγίζει την επιστροφή του ενεργειακού χαρτοφυλακίου από το υπουργείο Οικονομίας πίσω στο υπουργείο Οικολογίας.

Ο Barnier, ο οποίος διορίστηκε από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν νωρίτερα αυτόν τον μήνα, όρισε επίσης την πρώην βουλευτή και υποστηρίκτρια της πυρηνικής ενέργειας, Όλγα Givernet, ως υπουργό Ενέργειας, η οποία θα αναφέρεται στην Pannier-Runacher. «Απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα, προσαρμογή της χώρας μας στην κλιματική αλλαγή, σταμάτημα της κατάρρευσης της βιοποικιλότητας… αυτές είναι οι προκλήσεις του αιώνα», δήλωσε η Pannier-Runacher στο X μετά τον διορισμό της.

«Πολλά ζητήματα πρέπει να επιλυθούν… αλλά τουλάχιστον η υπουργός γνωρίζει ήδη καλά τα θέματα», δήλωσε ο Νικολάς Γκόλντμπεργκ, συνεργάτης της Colombus Consulting, στο X, αναφερόμενος στην ανάγκη καθορισμού ενός νέου ενεργειακού οδικού χάρτη και στην επίσημη ρύθμιση της νέας πυρηνικής νομοθεσίας. Κατά τη διάρκεια της θητείας της ως υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης από τον Ιούλιο του 2022 έως τον Ιανουάριο του 2024, η Pannier-Runacher καθοδήγησε τη Γαλλία μέσα από την κρίση των τιμών της ενέργειας και υπερασπίστηκε δύο νομοσχέδια για την επιτάχυνση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της πυρηνικής ενέργειας το 2023.

Η Givernet έχει επίσης υποστηρίξει νέα πυρηνικά εργοστάσια και πέρυσι χαρακτήρισε την απόφαση για την κατασκευή δύο νέων αντιδραστήρων στο εργοστάσιο του Bugey, στην περιφέρειά της, ως «εξαιρετική είδηση». Στο μεταξύ, ο πρώην βουλευτής και ισχυρός υποστηρικτής της πυρηνικής ενέργειας, Antoine Armand, διορίστηκε υπουργός Οικονομίας. Προηγουμένως είχε δηλώσει ότι ήθελε να αναβιώσει τη βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας, επεκτείνοντας τη διάρκεια ζωής των αντιδραστήρων και εγκρίνοντας νέες μονάδες, σύμφωνα με τα σχέδια που ξεκίνησε ο Μακρόν το 2022.

Ο Armand είχε αναλάβει από την προηγούμενη κυβέρνηση να συντάξει έναν ενεργειακό οδικό χάρτη που έθετε σχέδια για την αύξηση της δυναμικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Γαλλία. «Η Pannier-Runacher και ο Armand γνωρίζουν πολύ καλά τα θέματα και είναι έτοιμοι να δράσουν», δήλωσε ο Ζυλ Νισέν, επικεφαλής της λόμπι για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας SER, στο LinkedIn.

Διαβάστε ακόμη