Ο επερχόμενος χειμώνας θα μπορούσε να αποδειχθεί η «πιο σκληρή δοκιμασία» για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία, προειδοποιεί νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), καθώς η χώρα αντιμετωπίζει αυξανόμενες ρωσικές επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές της.
Το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας δεν μπορεί να συμβαδίσει με τη ζήτηση και ένα σημαντικό έλλειμμα θα παραμείνει ακόμη και με τη συνεχή υποστήριξη των Ευρωπαίων συμμάχων του Κιέβου.
Η παροχή θερμότητας κινδυνεύει επίσης σε πολλές ουκρανικές περιοχές, σύμφωνα με το Semafor, ιδίως σε εκείνες που βρίσκονται κατά μήκος των μετωπικών γραμμών του πολέμου, και στην πρωτεύουσα, το Κίεβο. Η πόλη του Χάρκοβο, από τις πόλεις που έχουν πληγεί περισσότερο από τη σύγκρουση, δεν διαθέτει ούτε κατά διάνοια αρκετές γεννήτριες θερμότητας ή λέβητες για να καλύψει τις ανάγκες της, σύμφωνα με την έκθεση.
Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι το μπλοκ θα παράσχει στην Ουκρανία πρόσθετη ενεργειακή βοήθεια ύψους 160 εκατ. ευρώ (178 εκατ. δολάρια) φέτος, η οποία θα πληρωθεί από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας στην ΕΕ.
Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, η Ρωσία έχει επανειλημμένα στοχεύσει τις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, αφήνοντας τις πόλεις στο σκοτάδι για ώρες κάθε φορά και βλάπτοντας τη μακροπρόθεσμη ικανότητα του δικτύου να αντιμετωπίσει την τυπική αύξηση της ζήτησης που έρχεται το χειμώνα. Σε έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη τονίζεται ότι οι επιθέσεις παραβιάζουν πιθανότατα το ανθρωπιστικό δίκαιο, λόγω του αριθμού και του συντονισμένου χαρακτήρα τους και επειδή η Μόσχα τις αναγνωρίζει ανοιχτά. Οι ζημιές που προκαλούνται έχουν αλυσιδωτές επιπτώσεις, παρεμποδίζοντας την υγειονομική περίθαλψη, τις επιχειρήσεις, την εκπαίδευση και άλλες πολιτικές υποδομές, προστίθεται στην έκθεση.
Η ενεργειακή ανασυγκρότηση της Ουκρανίας παρεμποδίζεται
Οι γραφειοκρατικές εσωτερικές διαμάχες και οι πολιτικές μεθοδεύσεις έχουν παρεμποδίσει σημαντικά τις προσπάθειες ενίσχυσης των υποδομών της Ουκρανίας έναντι των ρωσικών επιθέσεων, δήλωσε ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του κρατικού δικτύου της Ουκρανίας στο Semafor. Η χώρα έχει σπεύσει να αποκαταστήσει την ενεργειακή ικανότητα, η οποία έχει μειωθεί στο μισό από την αρχή του πολέμου, αλλά η πρόοδος «παρεμποδίζεται από την ανησυχία των δυτικών κυβερνήσεων, των αναπτυξιακών τραπεζών και των ιδιωτών επενδυτών ότι τα χρήματα και ο εξοπλισμός που αποστέλλονται στη χώρα θα μπορούσαν να χαθούν σε έναν “μαύρο λάκκο” κρατικής αναποτελεσματικότητας και αυτοδιαπραγμάτευσης», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος. Ορισμένες από τις πρόσφατες πολιτικές αποφάσεις του Κιέβου, όπως τα κίνητρα για την προσέλκυση περισσότερων ιδιωτικών επενδύσεων, είναι «πολύ λίγες και πολύ αργά», πρόσθεσε.
Η έκθεση του ΙΕΑ υπογράμμισε τον επείγοντα χαρακτήρα των συζητήσεων μεταξύ των συμμάχων της Ουκρανίας σχετικά με το κατά πόσον το Κίεβο μπορεί να χρησιμοποιήσει όπλα μεγάλου βεληνεκούς που παρέχονται από τη Δύση για να πλήξει περαιτέρω το ρωσικό έδαφος- το Κίεβο έχει υποστηρίξει ότι κάτι τέτοιο θα ήταν απαραίτητο για να παρεμποδιστούν οι προσπάθειες της Ρωσίας να στοχεύσει περαιτέρω τις ενεργειακές υποδομές της. Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι κάτι τέτοιο θα κλιμάκωνε τον πόλεμο, έγραψε το Politico, αφήνοντας την Ουκρανία «σε αναμμένα κάρβουνα» καθώς συνεχίζει να πιέζει για άδεια. Εν τω μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία την Πέμπτη να ζητήσει από τα κράτη μέλη να άρουν τους περιορισμούς στα όπλα που παρέχει η ΕΕ.
Διαβάστε ακόμη