Η Τουρκία φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει στην παγκόσμια ενεργειακή σκηνή. Ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η χώρα επιδιώκει να αυξήσει την ικανότητα παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας σε 100 GW μέχρι το 2035, από την τρέχουσα ικανότητα των 30 GW.

Παράλληλα, υποστήριξε τη στρατηγική της για εξαγωγή 25 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός τόνισε τη σημασία των διασυνδέσεων φυσικού αερίου, αναφέροντας ότι η Τουρκία διαθέτει την τέταρτη μεγαλύτερη αγορά αερίου στην Ευρώπη, με κατανάλωση 50 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως. «Η χώρα μπορεί να εξασφαλίσει έως 75 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της εγχώριας παραγωγής, αφήνοντας 25 δισεκατομμύρια για τις ευρωπαϊκές αγορές. Για να επιτευχθεί αυτό, απαιτείται αύξηση των διασυνδέσεων με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία», ανέφερε βάζοντας στην εξίσωση νέες ενεργειακές συνέργιες.

Μιλώντας στο Gastech 2024 στο Χιούστον, ο Μπαϊρακτάρ τόνισε τη σημασία του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις Ηνωμένες Πολιτείες, επισημαίνοντας ότι το αέριο θα εξασφαλίζεται από διάφορες χώρες και μέσω εγχώριας παραγωγής. Μετά την ανακάλυψη του πεδίου φυσικού αερίου Σακάρια στη Μαύρη Θάλασσα το 2020, η τουρκική παραγωγή ανέρχεται σε 7,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως, ικανή να καλύψει τη ζήτηση 2,6 εκατομμυρίων νοικοκυριών.

Ο Μπαϊρακτάρ ανέφερε ότι τρεις είναι οι κύριες προκλήσεις για τον τομέα ενέργειας της Τουρκίας: η κάλυψη της ζήτησης από νοικοκυριά και βιομηχανία, η μείωση της εξάρτησης από εισαγωγές και η ενεργειακή μετάβαση. Αποδέχτηκε ότι τα δύο τρίτα της πρωτογενούς ενέργειας προέρχονται από το εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία στοχεύει στην επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα έως το 2053.

Η χώρα πρόσφατα ξεπέρασε τα 16 GW σε λειτουργική φωτοβολταϊκή ικανότητα και επιδιώκει να εισάγει συμβατικούς, μεγάλους πυρηνικούς σταθμούς καθώς και μικρούς modular αντιδραστήρες στην ενεργειακή της μίξη. Η κυβέρνηση εργάζεται επίσης για την εξερεύνηση και εξαγωγή κρίσιμων μεταλλευμάτων και την επέκταση της ηλεκτρικής διασύνδεσης για την ενσωμάτωση περισσότερων ανανεώσιμων πηγών.

Ο υπουργός τόνισε τη σημασία των διασυνδέσεων φυσικού αερίου, αναφέροντας ότι η Τουρκία διαθέτει την τέταρτη μεγαλύτερη αγορά αερίου στην Ευρώπη, με κατανάλωση 50 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως. Η χώρα μπορεί να εξασφαλίσει έως 75 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της εγχώριας παραγωγής, αφήνοντας 25 δισεκατομμύρια για τις ευρωπαϊκές αγορές. Για να επιτευχθεί αυτό, απαιτείται αύξηση των διασυνδέσεων με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Η στρατηγική αυτή περιλαμβάνει επίσης την ανάπτυξη πυρηνικών σταθμών και μικρών modular αντιδραστήρων με συνολική ικανότητα 20 GW έως το 2050.

Διαβάστε ακόμη