Το χθεσινό (22/9/24) εκλογικό αποτέλεσμα στις τοπικές κάλπες στο γερμανικό κρατίδιο του Βρανδεμβούργου (στην καρδιά του οποίου βρίσκεται το Βερολίνο, αν και το τελευταίο αποτελεί αυτόνομο κρατίδιο) αποτελεί ένα ακόμη χτύπημα όχι μόνο για τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις της Γερμανίας αλλά και για την πράσινη μετάβαση.

Και αυτό γιατί το ακροδεξιό AfD κατέκτησε τη δεύτερη θέση στις κάλπες στο Βρανδεμβούργο με μικρή διαφορά από το κυβερνών SPD και συγκεντρώνει ψηφοφόρους ενάντια στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αν και ειδικά στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου συντελείται ένα «πράσινο οικονομικό θαύμα».

Για τον Γιενς Χίντσε (Jens Hinze), οι ανεμογεννήτριες είναι «το νέο πετρέλαιο». Είναι δήμαρχος του Mühlenfließ, μιας πόλης χιλίων κατοίκων στο Βρανδεμβούργο. Χάρη στην ενεργειακή μετάβαση, τα ταμεία του δήμου είναι ασφυκτικά γεμάτα, αλλά ο Χίντσε γνωρίζει: «Το θέμα διαλύει τα χωριά». Πολιτική και επιχειρήσεις επενδύουν δισεκατομμύρια στο ομόσπονδο κρατίδιο, το οποίο θεωρείται πρωτοπόρος της ενεργειακής μετάβασης. Η πράσινη στροφή βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά πολλοί άνθρωποι δεν θέλουν να συμμετάσχουν.

Η οικονομική ανάπτυξη του Βρανδεμβούργου κατά 2,1% πέρυσι ήταν υψηλότερη από τον εθνικό μέσο όρο – μόνο το Μεκλεμβούργο – Δυτική Πομερανία έχει καλύτερες επιδόσεις. Οι μισθοί αυξάνονται εδώ και χρόνια. Το 2005 το ποσοστό ανεργίας στο Βρανδεμβούργο ήταν ακόμη στο 20%, ενώ σήμερα βρίσκεται λίγο κάτω από τον εθνικό μέσο όρο του 6,2%. Η Tesla παράγει στο Grünheide κοντά στο Βερολίνο από το 2022.

Η Λουζατία (Lausitz) στο νοτιοανατολικό τμήμα του Βρανδεμβούργου πρόκειται να απομακρυνθεί από τον άνθρακα και να στραφεί προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το υδρογόνο, τα υβριδικά ηλεκτρικά αεροσκάφη, την αποθήκευση μπαταριών και πολλά άλλα χάρη στη χρηματοδότηση δισεκατομμυρίων. Η BASF άνοιξε εργοστάσιο παραγωγής καθόδων και ανακύκλωσης μπαταριών στο Schwarzheide, με την υποστήριξη εκατομμυρίων από το κράτος. Ο προμηθευτής ενέργειας LEAG αντικαθιστά τον λιγνίτη με επτά γιγαβάτ ανανεώσιμης ενέργειας. Ένα νέο εργοστάσιο ICE στο Cottbus πρόκειται να δημιουργήσει 1.200 νέες θέσεις εργασίας. Μόνο η Κάτω Σαξονία διαθέτει περισσότερη αιολική ενέργεια από το Βρανδεμβούργο.

Και όμως, μια μελέτη του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Δρέσδης δείχνει ότι η επέκταση της αιολικής ενέργειας στην ανατολική Γερμανία ειδικότερα συνοδεύεται από κέρδη για το AfD και τους Πράσινους. «Η εκλογική επιτυχία των Πρασίνων αυξάνεται με κάθε ανεμογεννήτρια – αλλά εκείνη του AfD λίγο περισσότερο», λέει ο Ματίας Ντίερμάιερ (Matthias Diermeier). Εργάζεται στο Γερμανικό Οικονομικό Ινστιτούτο (IW) στην Κολωνία και αναλύει πώς ψηφίζουν οι άνθρωποι που επηρεάζονται από την αλλαγή.

Σύμφωνα με την έρευνα του Ντίερμάιερ, το ποσοστό των ψηφοφόρων του AfD στις περιφέρειες μετάβασης σε ολόκληρη τη Γερμανία είναι 3,7 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από ό,τι στις λιγότερο πληγείσες περιοχές. Η τάση αυτή αντανακλάται και στις τελευταίες δημοτικές εκλογές στο Βρανδεμβούργο τον Ιούνιο του 2024: το AfD κέρδισε σε 16 από τις 18 περιφέρειες και ανεξάρτητες πόλεις. Στην περιοχή Spree-Neisse της Λουζατίας, κέρδισε σχεδόν το 38% των ψήφων, γεγονός που το καθιστά μακράν την ισχυρότερη δύναμη εκεί.

Για τον Ντίερμάιερ, το Βρανδεμβούργο είναι μια ανερχόμενη περιοχή. Στην πραγματικότητα, το κρατίδιο του Βρανδεμβούργου είναι μια από τις μεγαλύτερες περιφέρειες της Γερμανίας. «Αλλά οι άνθρωποι δεν το βλέπουν έτσι, νομίζουν ότι η περιοχή βρίσκεται σε στασιμότητα», λέει ο Ντίερμάιερ. Ειδικά οι ψηφοφόροι του AfD έχουν μια «εξαιρετικά απαισιόδοξη άποψη» για την οικονομία. Υποτιμούν τις επιδόσεις και πολλοί άνθρωποι στις αγροτικές περιοχές ιδίως ανησυχούν για το μέλλον, σημειώνει η Χάντελσμπλατ.

Mühlenfließ: Πλούσιο με αιολική ενέργεια

Ο Γενς Χίντσε (Jens Hinze) είναι ο μη κομματικός δήμαρχος του δήμου Mühlenfließ, ο οποίος έχει πληθυσμό 1.000 κατοίκων. Το χωριό στην περιφέρεια Πότσνταμ-Μίττελμαρκ θεωρείται πρωτοπόρος και κερδισμένος της ενεργειακής μετάβασης. Εδώ λειτουργούν 58 ανεμογεννήτριες, το 38% της έκτασης έχει καθοριστεί για τον σκοπό αυτό – ο ομοσπονδιακός στόχος είναι 2%. Μέχρι το 2023, το Mühlenfließ είχε κερδίσει σχεδόν πέντε εκατομμύρια ευρώ από τις ανεμογεννήτριες- πριν από αυτό, το χωριό ήταν χρόνια χρεοκοπημένο.

Ο Χίντσε γνωρίζει την απογοήτευση στην ύπαιθρο, «τη δυσαρέσκεια για την ομοσπονδιακή πολιτική», ιδίως προς τους Πράσινους. Αναφέρει ως παράδειγμα τον νόμο για τη θέρμανση, έναν νόμο «με ισχύ, χωρίς νόημα και λογική». Μιλάει δυνατά για την «τρέλα των αρχών», την «πλημμύρα των αιτήσεων» και τους ποδηλατόδρομους που θα ήθελαν να κατασκευάσουν εδώ αλλά δεν τους επιτρέπεται. Ο Χίντσε λέει ότι πολλοί στο χωριό του χαρακτηρίζουν αυτό που αποφασίζεται στο Βερολίνο ως πελατειακή πολιτική. Πολιτική για την πόλη. Από ανθρώπους της πόλης.

Να ενθουσιάσει τους ανθρώπους με τη μεταμόρφωση – για τον 42χρονο μηχανικό, αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της συμμετοχής. Στο Mühlenfließ, οι φορείς εκμετάλλευσης καταβάλλουν 10.000 ευρώ ανά ανεμογεννήτρια στον δήμο σύμφωνα με τον νόμο περί αιολικών εισφορών στο Βρανδεμβούργο, επιπλέον των εθελοντικών εισφορών. Ο δήμος επωφελείται, ενώ οι φορείς εκμετάλλευσης και οι ιδιοκτήτες των χώρων παραδίδουν μέρος των εσόδων. Οι πολίτες αποφασίζουν τι θα κάνουν με αυτά, αν θα επεκτείνουν παιδικές χαρές ή θα φυτέψουν δέντρα. Παρόλα αυτά, το 22% ψήφισε το AfD στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές στο Mühlenfließ το 2024, καθιστώντας το ισχυρότερο κόμμα και σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 10%. Αν και του αρέσει να κάνει εκστρατεία κατά της αιολικής ενέργειας.

Grünheide: Νέο σχολείο χάρη στα εκατομμύρια της Tesla

Το 2024, το Grünheide θα λάβει 17,5 εκατομμύρια ευρώ από την Tesla, ενώ όλες οι άλλες εταιρείες μαζί θα συνεισφέρουν τέσσερα εκατομμύρια. Μόνο χάρη στα χρήματα της Tesla μπόρεσαν να πάρουν δάνειο για ένα νέο, πολυπόθητο δημοτικό σχολείο. «Θα είναι ένα θαυμάσιο σχολείο, χωρίς εμπόδια και κατασκευασμένο σύμφωνα με τις τελευταίες προδιαγραφές», ενθουσιάζεται η Πάμελα Άιχμαν (Pamela Eichmann), πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου. Ο πολιτικός του SPD ονειρεύεται καλύτερες υποδομές και περισσότερες κοινωνικές κατοικίες.

Παρ’ όλα αυτά, πολλά μέλη της κοινότητας Grünheide είναι απογοητευμένα από την Tesla, τη μεγάλη αμερικανική εταιρεία. Το AfD αντιτίθεται επίσης στον οικισμό, δήθεν για οικολογικούς λόγους. Έγινε το ισχυρότερο κόμμα στις τοπικές εκλογές του Ιουνίου. Η Άιχμαν, η οποία ζει στο Grünheide από τότε που γεννήθηκε, προσπαθεί να ακούσει τις ανησυχίες των ανθρώπων και να τους μιλήσει. Τα χρήματα δεν αλλάζουν το γεγονός ότι οι άνθρωποι της παραπονιούνται για τη μετανάστευση, τις συντάξεις και τον φόβο της μείωσης της ευημερίας. «Θα περάσει καιρός μέχρι οι άνθρωποι να συνειδητοποιήσουν ότι επωφελούνται από τα υψηλότερα φορολογικά έσοδα».

Κότμπους: Η Λουζατία ανθεί, το ίδιο και το AfD

Ο Ζαν – Πασκάλ Χομ (Jean-Pascal Hohm), πολιτευτής του AfD στο κρατίδιο, προσκάλεσε τον κόσμο να απολαύσει bratwurst και ποτά σε ένα λιβάδι στο Cottbus κοντά στον ποταμό Spree. Είναι κυρίως ηλικιωμένα μέλη και συμπαθούντες του AfD που έχουν συγκεντρωθεί στους πάγκους μπύρας δίπλα στο προκατασκευασμένο κτίριο. Αργότερα, προστίθενται και μερικοί έφηβοι με ποδήλατα βουνού που δεν φαίνονται μεγαλύτεροι από δεκαέξι. Ο υποψήφιος Ζαν – Πασκάλ Χομ μας λέει με ενθουσιασμό ότι χρειάστηκε ήδη σήμερα να μοιράσει αυτόγραφα.

Ο 27χρονος Χομ μπορεί να είναι σίγουρος για τη θέση του στο κρατικό κοινοβούλιο. Και οι δύο άμεσες εντολές πήγαν στο AfD το 2019 και το κόμμα βρίσκεται έκτοτε σε άνοδο. Διαρθρωτικές αλλαγές, σταδιακή κατάργηση του άνθρακα, επενδύσεις δισεκατομμυρίων – τίποτα από αυτά δεν αποτελεί θέμα εδώ. Ο Χομ βάλλει κατά του «εγκλήματος των μεταναστών», των ελιτίστικων πολιτικών και των μέσων ενημέρωσης.

Πρόκειται για την ειρήνη με τη Ρωσία και για πολυάριθμα πολιτιστικά ζητήματα. Στην ομιλία του, ο βουλευτής του AfD στην Bundestag, Νόρμπερτ Κλάινβεχτερ (Norbert Kleinwächter) παραπονέθηκε ότι οι Ουκρανοί εδώ λαμβάνουν 500 ευρώ ως “εισόδημα πολιτών” (σ.σ. επίδομα τύπου ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος). «Περισσότερα από τη σύνταξή μου», φωνάζει ένα ηλικιωμένο μέλος του ακροατηρίου. Ο κόσμος χειροκροτεί. Μερικά δισεκατομμύρια σε επενδύσεις δεν μπορούν να σώσουν ό,τι έχει καταστραφεί εδώ επί δεκαετίες.

Μόλις ένα χιλιόμετρο μακριά, στην άλλη πλευρά του Spree, ο Αντρέ Φρίτσε (André Fritsche) κάθεται στο γραφείο του Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου του Cottbus. Ο 41χρονος είναι υπεύθυνος για 35.000 επιχειρήσεις, από το αεροδρόμιο Βερολίνου-Μπράντενμπουργκ μέχρι την τουριστική περιοχή Spreewald και τη Λουζατία στο νότο. Ο Fritsche ολοκλήρωσε το απολυτήριό του εδώ στο Cottbus και στη συνέχεια πέρασε μεγάλο χρονικό διάστημα στη Μόσχα και το Βερολίνο. Έχει επιστρέψει από τις αρχές του έτους.

Είναι αισιόδοξος για τη μεταμόρφωση. Η Λουζατία βρίσκεται σε καλό δρόμο για να γίνει η πρώτη πρότυπη περιοχή για μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία στην Ευρώπη. Εάν η αίτηση στην ΕΕ για μια «Κοιλάδα Καθαρού Μηδενός» είναι επιτυχής, η τοποθεσία θα μπορούσε να επωφεληθεί από ειδικούς κανονισμούς και επιταχυνόμενες διαδικασίες τα επόμενα χρόνια. Ενεργειακή και βιομηχανική μετάβαση στη λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας. Ο Φρίτσε αγωνίζεται επί του παρόντος γι’ αυτό. Ωστόσο, δεν είναι αφελής.

Η τελευταία διαρθρωτική αλλαγή στην περιοχή συνδέθηκε με την οικονομική παρακμή, τονίζει ο ιθαγενής του Κότμπους. Και ο μετασχηματισμός δεν είναι εγγυημένος. Υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού, λέει ο Φρίτσε, 50.000 μόνο στο νότιο Βρανδεμβούργο. Και η τάση είναι αυξητική. Η επιτυχία του AfD αποτελεί απειλή για τη μετανάστευση εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, η οποία κατά τον Φρίτσε είναι απαραίτητη. Θα ήθελε να δει ένα ανοιχτό Κότμπους – και ταυτόχρονα τονίζει: «Οι φόβοι των ανθρώπων για το μέλλον είναι πραγματικοί». Οι άνθρωποι ανησυχούν ότι η ανάπτυξη θα αυξήσει επίσης τα ενοίκια και το κόστος ζωής.

Υπάρχει αβεβαιότητα μεταξύ του πληθυσμού. «Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται: Πώς θα ωφεληθώ προσωπικά αν επενδυθούν δισεκατομμύρια εδώ; Τι θα κάνει ένας νέος σιδηροδρομικός σταθμός ICE χωρίς σύνδεση με το ICE, ένα νέο πανεπιστημιακό νοσοκομείο, για το μέλλον μου, τη σύνταξή μου;» λέει ο Fritsche.

Διαρθρωτικές αλλαγές: «Οι πολιτικοί έχουν λάβει καλά αντίμετρα»

Η Νόρα Μπάουμ (Nora Baum) μιλάει με ενθουσιασμό για τη μεταμόρφωση στο Cottbus και τη θετική μεταστροφή που έχει παρατηρήσει εδώ τα τελευταία δύο με τρία χρόνια. «Οι καλύτεροι άνθρωποι έφευγαν για να βρουν καλές δουλειές. Τώρα ακόμη και ξένοι έρχονται στο Cottbus», λέει η Μπαόυμ.

Η Μπάουμ πήγε σχολείο στο Cottbus, στη συνέχεια σπούδασε και εργάστηκε στη Δυτική Γερμανία, ίδρυσε και πούλησε μια νεοφυή επιχείρηση. Επέστρεψε στην πατρίδα της πριν από τέσσερα χρόνια. Σήμερα είναι οικονομική διευθύντρια της Sonocrete, μιας εταιρείας με έδρα το Cottbus, η οποία έχει βρει έναν τρόπο να παράγει σκυρόδεμα με λιγότερο CO2. Η Sonocrete έχει ήδη επωφεληθεί από τη χρηματοδότηση δισεκατομμυρίων για διαρθρωτικές αλλαγές, αν και έμμεσα: Το φιλικό προς το κλίμα σκυρόδεμά της χρησιμοποιήθηκε στο νέο εργοστάσιο συντήρησης της ICE στο Κότμπους.

Δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι η Λουζατία θα είχε προοπτικές μετά από τον άνθρακα. «Οι πολιτικοί έχουν λάβει πολύ καλά αντίμετρα εδώ», λέει ο Μπάουμ. Είναι ικανοποιημένη για τις προοπτικές της περιοχής της. Στον ελεύθερο χρόνο της, η 42χρονη δραστηριοποιείται στο Κόμμα των Πρασίνων. Αλλά γιατί δεν είναι μόνο η οικονομία σε άνοδο, αλλά και ο δεξιός λαϊκισμός;

Όσον αφορά τον μετασχηματισμό, το Βρανδεμβούργο είναι σήμερα «ένα κράτος δύο ταχυτήτων», λέει η επιχειρηματίας. Υπάρχουν κάποιοι που παίρνουν μαζί τους τη βόλτα και άλλοι που δεν αισθάνονται ακόμη τις επιπτώσεις – και πολλοί από τους οποίους έχουν επίσης εντελώς διαφορετικές ανησυχίες. «Η νέα διαρθρωτική αλλαγή δεν θα μπορέσει να επουλώσει τις πληγές της επανένωσης», λέει η Μπάουμ.

Διαβάστε ακόμη