Το τελευταίο διάστημα γίνονται αρκετά δημοφιλείς ανάμεσα στα κράτη που χρησιμοποιούν πυρηνική ενέργεια οι μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες (SMR). Οι συγκεκριμένοι αντιδραστήρες παρέχουν μεγαλύτερη ευελιξία σε σχέση με τους παραδοσιακούς μεγάλους πυρηνικούς αντιδραστήρες, αφού έχουν μικρότερη ισχύ, παράγουν λιγότερα απόβλητα και έχουν και μικρότερο κόστος κατασκευής. Η Τσεχία ανήκει στις χώρες, οι οποίες έχουν προγραμματίσει την κατασκευή μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων για τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να στηρίξει την εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και να απανθρακοποιήσει το ενεργειακό της μείγμα. Μάλιστα, όπως αναφέρει το World Nuclear News, η Τσεχία επέλεξε τη βρετανική εταιρεία Rolls-Royce SMR για το προτεινόμενο πρόγραμμα μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων της, κατόπιν αξιολόγησης επτά πιθανών προμηθευτών.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου της χώρας, οι υποψήφιοι προσεγγίστηκαν «με βάση την πιθανή καταλληλότητά τους για εγκατάσταση στην Τσεχική Δημοκρατία». Η Rolls-Royce SMR αναδείχθηκε ως η καλύτερη εταιρεία με την οποία η ČEZ (η τσεχική πυρηνική εταιρεία) θέλει να συνάψει στρατηγική συνεργασία. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει τώρα σε «αξιολόγηση ασφαλείας της βρετανικής εταιρείας», όπως έγινε για όσους υπέβαλαν προσφορές για τις πρόσφατες συμβάσεις μεγάλων πυρηνικών μονάδων – με τη συμμετοχή του Υπουργείου Εσωτερικών, της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ασφαλείας, της ÚZSI, της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και άλλων σημαντικών θεσμών, για να διασφαλιστεί ότι πληροί τις απαιτήσεις ασφαλείας του κράτους.

Ο πρώτος μικρός αρθρωτός αντιδραστήρας (SMR) προγραμματίζεται από την ČEZ σε μια τοποθεσία κοντά στον υπάρχοντα πυρηνικό σταθμό Temelin τη δεκαετία του 2030, «πριν από την έναρξη της νέας μεγάλης τσεχικής πυρηνικής μονάδας, που προγραμματίζεται για πριν από το 2040», ανέφερε το υπουργείο. Η ČEZ εξετάζει επίσης άλλες τοποθεσίες κατάλληλες για SMRs, όπως το Tušimice και το Dětmarovice, όπου πραγματοποιούνται έρευνες και παρακολουθήσεις για να διαπιστωθεί εάν είναι κατάλληλες πυρηνικές τοποθεσίες.

Η επιλογή της Rolls-Royce SMR από την Τσεχική Δημοκρατία έρχεται καθώς η εταιρεία περιμένει να μάθει αν θα επιλεγεί από το Ηνωμένο Βασίλειο ως ένας από τους προτιμώμενους προμηθευτές για το δικό του πρόγραμμα SMR. Είναι μία από τις πέντε που βρίσκονται υπό εξέταση, με την προσδοκία ότι δύο τεχνολογίες θα επιλεγούν για να προωθηθούν από τον κυβερνητικό φορέα Great British Nuclear για υλοποίηση.

Ο SMR της Rolls-Royce είναι ένας σχεδιασμός 470 MWe που βασίζεται σε έναν μικρό αντιδραστήρα υπό πίεση. Θα παρέχει σταθερή παραγωγή βάσης για τουλάχιστον 60 χρόνια. Το 90% του SMR – με διαστάσεις περίπου 16 μέτρα μήκος και 4 μέτρα πλάτος – θα κατασκευαστεί σε εργοστασιακές συνθήκες, περιορίζοντας τη δραστηριότητα στην τοποθεσία κυρίως στη συναρμολόγηση προκατασκευασμένων, προ-δοκιμασμένων μονάδων, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο.

Διαβάστε ακόμη