Η American Battery Technology Co. (startup τεχνολογίας ανακύκλωσης μπαταριών) και η Albemarle Corp., παραγωγός λιθίου, είναι μεταξύ των 25 εταιρειών που λαμβάνουν χρηματοδότηση άνω των 3 δισ. δολαρίων από την κυβέρνηση Μπάιντεν για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής προηγμένων μπαταριών και εξαρτημάτων. Η χρηματοδότηση – μέρος ενός ευρύτερου στόχου των ΗΠΑ για τη δημιουργία μιας αμερικανικής αλυσίδας εφοδιασμού μπαταριών – πηγαίνει σε έργα που κατασκευάζουν, επεκτείνουν ή μετασκευάζουν εγκαταστάσεις για την επεξεργασία κρίσιμων ορυκτών, την κατασκευή εξαρτημάτων και μπαταριών και την ανακύκλωση υλικών, δήλωσε την Παρασκευή το Υπουργείο Ενέργειας, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η American Battery Technology έλαβε 150 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή μιας εγκατάστασης ανακύκλωσης μπαταριών ιόντων λιθίου εμπορικής κλίμακας στη Νότια Καρολίνα. Η Albemarle λαμβάνει 67 εκατ. δολάρια για τη μετασκευή μιας εγκατάστασης για την κατασκευή εμπορικού υλικού ανόδου για μπαταρίες ιόντων λιθίου επόμενης γενιάς γύρω από το Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας. Άλλα έργα περιλαμβάνουν 50 εκατ. δολάρια για την Cabot Corp. και 225 εκατ. δολάρια για την SWA Lithium LLC, κοινοπραξία της Standard Lithium Ltd. και της Equinor ASA. Οι μπαταρίες – οι οποίες χρησιμοποιούνται για τα ηλεκτρικά οχήματα καθώς και για την αποθήκευση ανανεώσιμης ενέργειας για χρήση στο ηλεκτρικό δίκτυο – θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την επίτευξη του στόχου της κυβέρνησης για καθαρές μηδενικές εκπομπές ρύπων έως το 2050 και για την αύξηση των ηλεκτρικών οχημάτων στο ήμισυ όλων των πωλήσεων νέων ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων έως το 2030.

Το Υπουργείο Ενέργειας, το οποίο χορηγεί τη χρηματοδότηση μέσω του Γραφείου του για τις αλυσίδες παραγωγής και ενεργειακού εφοδιασμού, δήλωσε ότι η αυξανόμενη ζήτηση μπορεί να πενταπλασιάσει έως δεκαπλασιάσει την αγορά μπαταριών λιθίου μέχρι το τέλος της δεκαετίας, καθιστώντας τις εγχώριες επενδύσεις απαραίτητες. «Πρόκειται για μια πολύ αναγκαία επένδυση στην εγχώρια παραγωγική ικανότητα μπαταριών – ένα παγκόσμιο βιομηχανικό πεδίο που θα καθορίσει τη μελλοντική μας ανταγωνιστικότητα και ενεργειακή ασφάλεια», δήλωσε η Abigail Hunter, εκτελεστική διευθύντρια της SAFE, μιας δεξαμενής σκέψης στην Ουάσιγκτον που υποστηρίζει την ενεργειακή ανεξαρτησία των ΗΠΑ. «Πρέπει να είμαστε στρατηγικοί και επιθετικοί στην προσέγγισή μας».

Διαβάστε επίσης