Η μεγάλη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης και η μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου οδηγούν τις τιμες πετρελαίου σε ανοδική τροχιά και θα κλείσουν με κέρδη για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ, τα οποία διαπραγματεύονται 19 σεντς ή 0,3% χαμηλότερα στα 73,69 δολάρια το βαρέλι κέρδισαν 4,3% αυτή την εβδομάδα. Το αμερικανικό αργό WTI, το οποίο σημειώνει άνοδο 6 σεντς στα 72,01 δολάρια το βαρέλι, έχει καταγράψει εβδομαδιαία κέρδη 4,8%. Οι δείκτες αναφοράς έχουν ανακάμψει μετά την πτώση τους σε χαμηλά επίπεδα σχεδόν τριών ετών στις 10 Σεπτεμβρίου και έχουν καταγράψει κέρδη σε πέντε από τις επτά συνεδριάσεις που ακολούθησαν από τότε.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μ.β την Τετάρτη. Οι μειώσεις των επιτοκίων συνήθως ενισχύουν την οικονομική δραστηριότητα και τη ζήτηση ενέργειας, αλλά ορισμένοι είδαν επίσης τη μεγάλη μείωση ως ένδειξη αδυναμίας της αμερικανικής αγοράς εργασίας. Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ, τον κορυφαίο παραγωγό παγκοσμίως, μειώθηκαν σε χαμηλό ενός έτους την περασμένη εβδομάδα, όπως έδειξαν κυβερνητικά στοιχεία την Τετάρτη.

Ένα αντισυμβατικό έλλειμμα της αγοράς πετρελαίου της τάξης των 400.000 βαρελιών ανά ημέρα (bpd) θα στηρίξει τις τιμές του μπρεντ στην περιοχή των 70 έως 75 δολαρίων το βαρέλι κατά το επόμενο τρίμηνο, δήλωσαν οι αναλυτές της Citi την Πέμπτη, αλλά πρόσθεσαν ότι οι τιμές θα μπορούσαν να πέσουν το 2025.

Οι τιμές του αργού υποστηρίζονται επίσης από τις αυξανόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή. Τα γουόκι-τόκι που χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ εξερράγησαν την Τετάρτη μετά από παρόμοιες εκρήξεις βομβητών την προηγούμενη ημέρα. Πηγές ασφαλείας δήλωσαν ότι υπεύθυνη ήταν η ισραηλινή κατασκοπευτική υπηρεσία Μοσάντ, αλλά Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν σχολίασαν τις επιθέσεις. Παρ’ όλα αυτά το Ισραήλ σφυροκοπάει τον Λίβανο, ξεκινώντας μάλιστα επιθέσεις, πριν από την έναρξη του διαγγέλματος του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Νασράλα, την Πέμπτη.

Τέλος, η αδύναμη ζήτηση από την επιβραδυνόμενη οικονομία της Κίνας επιβάρυνε τις τιμές, με την παραγωγή των διυλιστηρίων στην Κίνα να επιβραδύνεται για πέμπτο μήνα τον Αύγουστο. Η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής της Κίνας επιβραδύνθηκε επίσης σε χαμηλό πέντε μηνών τον περασμένο μήνα, ενώ οι λιανικές πωλήσεις και οι τιμές των νέων κατοικιών αποδυναμώθηκαν περαιτέρω.

Διαβάστε ακόμη