Η Ρουμανία στοχεύει να αυξήσει τη συνολική ικανότητα των εργοστασίων παραγωγής ενέργειας της σε περισσότερα από 32.000 MW έως το 2030, με το 75% αυτής της ικανότητας να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ), σύμφωνα με το αναθεωρημένο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα (ΕΣΕΚ). Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν δέχτηκε τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αύξηση του ποσοστού των ανανεώσιμων πηγών στην ενεργειακή κατανάλωση στο 41%, θέτοντάς το στο 38,3% αντ’ αυτού. Οι ενεργειακές αγορές της Ελλάδας και της Ρουμανίας είναι αλληλένδετες. Η επικείμενη αύξηση στην παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας στη Ρουμανία μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες στην Ελλάδα για περαιτέρω ενεργειακή συνεργασία, αλλά και να διαμορφώσει τον ανταγωνισμό στις τιμές της ενέργειας στην περιοχή. Ωστόσο, η απόφαση της Ρουμανίας να αναπτύξει τις ενεργειακές της δυνατότητες και η επιλογή να μην ακολουθήσει τις πλήρεις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνει τη σύγκρουση των εθνικών και ευρωπαϊκών φιλοδοξιών με τις πρακτικές ανάγκες και δυνατότητες της χώρας, αντικατοπτρίζοντας ένα γενικότερο ενεργειακό τοπίο στην Ευρώπη που είναι ρευστό και πολυδιάστατο.
Η πρόσφατη απόφαση της Ρουμανίας να αυξήσει σημαντικά την ικανότητα παραγωγής ενέργειας της, με επίκεντρο τις ανανεώσιμες πηγές, σηματοδοτεί μία εποχή μετασχηματισμών στην ενεργειακή γεωγραφία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αυτή η εξέλιξη φέρνει νέες προοπτικές, αλλά και προκλήσεις στις ενεργειακές αγορές, και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, η οποία ενδιαφέρεται για την εν λόγω αγορά, την ώρα που πολλές ενεργειακές εταιρείες έχουν αναπτύξει εκεί τις δραστηριότητες τους.
Ο στόχος της Ρουμανίας για εγκατεστημένη ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι 32,3 GW, δηλαδή 68% υψηλότερη από αυτή στο τέλος του 2022 (19.200 MW). Οι ανανεώσιμες πηγές και η πυρηνική ενέργεια θα συνεισφέρουν στις προσθήκες μαζί με 3.500 MW σε εγκαταστάσεις αεριοκίνησης με συμπαραγωγή, όπως ανέφερε το Economica.net. Η χώρα σχεδιάζει να εγκαταστήσει μικρούς εναρμονισμένους αντιδραστήρες (SMRs) με συνολική ικανότητα 462 MW, καθώς και δύο ακόμη μονάδες στον πυρηνικό σταθμό ισχύος του Τσερναβοντά, από 700 MW η κάθε μία. Η κυβέρνηση στοχεύει επίσης να διατηρήσει τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας κάτω από το 5% και να σταματήσει τις εισαγωγές στερεών ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θέρμανσης έως το 2030. Αυτό θα σήμαινε την απόσυρση των εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα, με τον άνθρακα να εξαλείφεται έως το 2050. Η σύσταση από τις Βρυξέλλες είναι υπερβολικά υψηλή για τη Ρουμανία.
Οι ρουμανικές αρχές πιστεύουν ότι ο στόχος του 41% για τις ανανεώσιμες πηγές στη συνολική ενεργειακή κατανάλωση, όπως συνέστησε η διοίκηση στις Βρυξέλλες, είναι υπερβολικά φιλόδοξος. Οι προβλέψεις τους δείχνουν ένα αναμενόμενο ποσοστό 31% το 2025, ενώ η αρχική πρόταση ήταν 36,2%. Για να φτάσουν στον στόχο του 38,3%, η Ρουμανία σχεδιάζει να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά και αιολικές εγκαταστάσεις, να προωθήσει την ηλεκτροκίνηση στις μεταφορές και να χρησιμοποιήσει αντλίες θερμότητας στον τομέα θέρμανσης και ψύξης. Το ποσοστό των ανανεώσιμων πηγών στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να φτάσει το 57,8% έως το 2030 σε σύγκριση με το 29,4% στις μεταφορές και το 41,4% στη θέρμανση και ψύξη.
Τα τελευταία χρόνια, η συνολική εξάρτηση της Ρουμανίας από τις ενεργειακές εισαγωγές ήταν περίπου 30%. Μια μείωση στην κατανάλωση ενέργειας και η έναρξη του έργου Neptun Deep για την εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου αναμένεται να μειώσει σημαντικά τις εισαγωγές και να καταστήσει τη χώρα καθαρό εξαγωγέα ενέργειας μεταξύ του 2035 και του 2040, όπως ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης.
Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναθεωρούν αυτή τη στιγμή τα εθνικά τους ενεργειακά και κλιματικά σχέδια (NECPs).
Διαβάστε ακόμη