Η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βουλγαρίας ενέκρινε αλλαγές στο πρόγραμμα αποζημίωσης των επιχειρήσεων για το υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό ανακοίνωσε ο Υπουργός Ενέργειας Βλαντιμίρ Μαλίνωφ μετά τη σημερινή τακτική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Το πρόγραμμα εγκρίθηκε από την κυβέρνηση στα τέλη Ιουλίου, έπειτα από απόφαση του κοινοβουλίου. Οι βουλευτές ζήτησαν από την κυβέρνηση να αποζημιώσει τις επιχειρήσεις, με περισσότερους από 633.000 μη οικιακούς καταναλωτές να αναμένεται να ωφεληθούν. Οι αποζημιώσεις αναμένεται να καταβληθούν όταν η μέση μηνιαία τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος υπερβαίνει τα 180 BGN ανά μεγαβατώρα. Δεν έχει σημασία αν η εταιρεία έχει κέρδη ή ζημίες. Όλοι οι μη οικιακοί καταναλωτές, χωρίς εξαίρεση, θα έχουν επίσης το δικαίωμα να επωφεληθούν, εξήγησε ο υπουργός ενέργειας.

Υιοθετήθηκε επίσης μια προσθήκη στο πρόγραμμα αποζημίωσης των μη οικιακών πελατών, καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, και με τη σημερινή απόφαση συμπεριλήφθηκαν στο πρόγραμμα και οι διαχειριστές δικτύων μεταφοράς, δικτύων διανομής και του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενημέρωσε ο υπουργός. Σύμφωνα με τον ίδιο, με αυτή την απόφαση της κυβέρνησης διευρύνεται ο κύκλος των δυνητικών δικαιούχων του προγράμματος. Ο υπουργός Μαλίνωφ ανακοίνωσε ότι αυτός ο μηχανισμός προβλέπει την αποζημίωση 100% του κόστους για τιμές άνω των 180 BGN μέχρι τα πραγματικά κόστη που θα έχουν όλες οι εταιρείες, οι επιχειρήσεις και οι διαχειριστές δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας για την περίοδο από την 1η Ιουλίου μέχρι το τέλος του 2024.

Το άλλο καλό νέο είναι ότι, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ολοκληρώσαμε τη διαδικασία κοινοποίησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) σχετικά με την επιλεξιμότητα της κρατικής ενίσχυσης, καθώς αυτό το πρόγραμμα συνιστά κρατική ενίσχυση, ανακοίνωσε ο υπουργός Μαλίνωφ στη συνέντευξη Τύπου. Ανέφερε ότι υπάρχει γνωμοδότηση από την ΕΕ ότι το εφαρμοζόμενο μέτρο είναι ανάλογο με προηγούμενα τέτοια μέτρα που εφαρμόστηκαν το 2021 και σε άλλες χρονιές. Το μέτρο είναι απαραίτητο για την αγορά αυτή τη στιγμή, γεγονός που σημαίνει ότι από αύριο θα αρχίσει η πραγματική εφαρμογή του προγράμματος, εξήγησε ο υπουργός και ανακοίνωσε ότι το Ταμείο «Ασφάλεια του Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας» θα ξεκινήσει την καταβολή αποζημιώσεων στις επιχειρήσεις για την προστασία της ανταγωνιστικότητας της βουλγαρικής βιομηχανίας και οικονομίας.

Αναφορικά με τις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, ο Βλαντιμίρ Μαλίνωφ δήλωσε ότι το πρόβλημα είναι περιφερειακό και δεν επηρεάζει μόνο τη Βουλγαρία. Τους τελευταίους μήνες, παρατηρούνται εξαιρετικά υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στις αγορές που γειτνιάζουν με τη Βουλγαρία – την Ελλάδα, τη Ρουμανία, ακόμη και την Ουγγαρία, ανέφερε ο υπουργός, σύμφωνα με το BTA. Σύμφωνα με τον ίδιο, γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο πραγματοποίησε συνάντηση με τους ομολόγους του από την Ελλάδα και τη Ρουμανία την προηγούμενη εβδομάδα. Σχεδιάζουμε να θέσουμε το πρόβλημα και τον αντίκτυπό του στις οικονομίες της περιοχής στην ΕΕ, αναζητώντας έναν κοινό μηχανισμό προστασίας για τις επιχειρήσεις στις τρεις χώρες, ανακοίνωσε ο υπουργός Μαλίνωφ. Εξήγησε ότι το πρώτο μέτρο είναι ακριβώς αυτός ο μηχανισμός αποζημίωσης, η πραγματική εφαρμογή του οποίου ξεκινάει να εφαρμόζεται από σήμερα.

Το πρόγραμμα αποζημίωσης για τις επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του έτους εγκρίθηκε από την κυβέρνηση στα τέλη Ιουλίου, έπειτα από απόφαση του Κοινοβουλίου. Προβλέπεται ότι πάνω από 633.000 μη οικιακοί καταναλωτές θα μπορέσουν να λάβουν αποζημίωση για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος πάνω από 180 BGN ανά μεγαβατώρα. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 245 εκατομμύρια BGN. Προβλέπεται ότι τα χρήματα θα καταβληθούν μέχρι το τέλος Μαρτίου 2025. Για το σκοπό αυτό, ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να αποφασίσει ότι αυτό δεν συνιστά κρατική ενίσχυση. Τον Αύγουστο, τα υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας έστειλαν επιστολή στις Βρυξέλλες για την έγκριση του μέτρου.

Διαβάστε επίσης