Η Κυπριακή Δημοκρατία και η αμερικανική εταιρεία Chevron κατέληξαν σε συμφωνία για τη διεξαγωγή συζητήσεων τους επόμενους τέσσερις μήνες, προκειμένου να αναζητηθεί μια συναινετική διευθέτηση που να διασφαλίζει την ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη». Σημειώνεται ότι η Chevron Cyprus Limited κατέχει ποσοστό 35% στο «Αφροδίτη» και είναι διαχειρίστρια εταιρεία του κοιτάσματος, με εταίρους την BG Cyprus Limited (Shell) στο 35% και την NewMed Energy στο 30%.

Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου και ο Αντιπρόεδρος της Chevron για θέματα διεθνούς έρευνας και παραγωγής Frank Cassulo πραγματοποίησαν εποικοδομητικές συναντήσεις αυτή τη βδομάδα, στη Λευκωσία, σε σχέση με το κοίτασμα «Αφροδίτη». Οι συζητήσεις αυτές θεωρούνται κρίσιμες, καθώς το κοίτασμα «Αφροδίτη» αποτελεί μια από τις σημαντικότερες ενεργειακές ανοιχτές υποθέσεις, αφού η εκμετάλλευσή του θα μπορούσε να συμβάλει στην ενεργειακή ανεξαρτησία και οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου. Η εξέλιξη αυτή έτυχε θερμής υποδοχής από την Πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο, η οποία χαιρέτισε την ανακοίνωση για την ανάπτυξη του κοιτάσματος. «Η ηγεσία είναι σημαντική. Αυτή η ανακοίνωση είναι καλά νέα για την Κύπρο και καλά νέα για όσους έχουν δεσμευτεί να προχωρήσουν με το Αφροδίτη. Χαιρετίζω αυτό το θετικό βήμα και προσμένω στη δυναμική τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες μεταξύ της κοινοπραξίας της Chevron και του Υπουργείου Ενέργειας», έγραψε στο «Χ» η Πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ) στην Κύπρο, Τζούλι Φίσερ.

Η εξέλιξη αυτή υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδει η αμερικανική πλευρά στην ενεργειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στην εξασφάλιση ενός κλίματος σταθερότητας και συνεργασίας στην περιοχή.

Διαβάστε επίσης