Να βγάλει από τη μέση τις «στενές» απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία του κλίματος στην παραγωγή υδρογόνου – η οποία αποτελεί κλειδί για την ενεργειακή μετάβαση – επιθυμεί ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι). «Οι ευρωπαϊκές συνθήκες – πλαίσιο για το πρόσθετο πράσινο υδρογόνο και την ηλεκτρική ενέργεια για το υδρογόνο είναι ακόμη πολύ περίπλοκες», δήλωσε ο πολιτικός των Πρασίνων στις 16/9/24 κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε εργοστάσιο που ανήκει στην εταιρεία ειδικών χημικών προϊόντων Evonik στο Έσσεν. «Θα είμαι υπέρ της απλής αναβολής των γραφειοκρατικών ρυθμίσεων για μερικά χρόνια», είπε.
Δεν θα πρέπει να υπάρξουν μακροχρόνιες συζητήσεις, σημείωσε, συμπληρώνοντας πως το υδρογόνο – και μάλιστα το πράσινο υδρογόνο – είναι επειγόντως απαραίτητο. Πρέπει να παραχθεί τώρα, τόνισε ο Χάμπεκ. Αυτό δεν πρέπει να εμποδίζεται από πρόσθετα γραφειοκρατικά κριτήρια. Ο διευθύνων σύμβουλος της Evonik, Κρίστιαν Κούλμαν (Christian Kullmann) εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις δηλώσεις. Το καθήκον τώρα είναι να αυξηθεί η παραγωγή υδρογόνου. Το υπόβαθρο γι’ αυτό είναι οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί σύμφωνα με τους οποίους το πράσινο υδρογόνο – δηλαδή το υδρογόνο που παράγεται με χρήση αιολικής ή ηλιακής ενέργειας – πρέπει να παράγεται μόνο με τη χρήση πρόσθετων αιολικών ή ηλιακών σταθμών παραγωγής ενέργειας. Μόνο τότε μπορεί να επιδοτηθεί από το κράτος. Επιπλέον, πρέπει να παράγεται ταυτόχρονα με την παραγωγή υδρογόνου, δηλαδή με ηλεκτρόλυση.
Με αυτόν τον τρόπο, η ΕΕ ήθελε να αποτρέψει την επιβράδυνση της επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας λόγω της αύξησης της παραγωγής υδρογόνου και της διπλής επιδότησης της πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας και του πράσινου υδρογόνου. Ο Χάμπεκ επιθυμεί τώρα την αναστολή αυτών των κανονισμών μέχρι το 2035. Η επέκταση της οικονομίας του υδρογόνου αποκτά δυναμική πιο αργά από ό,τι είχε προγραμματιστεί. Είναι σαφές ότι το μεγαλύτερο μέρος του καυσίμου θα πρέπει να εισαχθεί στη Γερμανία ούτως ή άλλως, σύμφωνα με την Handelsblatt.
Αλλά και εδώ είναι σαφές ότι μόνο λίγες χώρες παγκοσμίως είναι σε θέση να το προμηθεύσουν τα επόμενα χρόνια. Το πράσινο υδρογόνο αναμένεται να αντικαταστήσει μεσοπρόθεσμα τα ορυκτά καύσιμα, όπως ο οπτάνθρακας, ο άνθρακας, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, ιδίως στη βιομηχανία βασικών υλικών, όπως τα χημικά, ο χάλυβας και το τσιμέντο.
Διαβάστε ακόμη