Ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής της Δανίας, Νταν Γιόργκενσεν, θα γίνει ο επόμενος Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, επιβλέποντας τη μετάβαση της Ένωσης από τα ορυκτά καύσιμα. Ο 49χρονος σοσιαλδημοκράτης συμμετείχε σε κρίσιμες συναντήσεις κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και θεωρείται έμπιστος διεθνώς, καθώς ανέλαβε καίριους ρόλους σε διεθνείς διαπραγματεύσεις για το κλίμα. Κύρια προτεραιότητά του θα είναι η μείωση του υψηλού ενεργειακού κόστους, το οποίο επιβαρύνει την οικονομία, καθώς και η απεξάρτηση της Ένωσης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Βόπκε Χούκστρα, ως Επίτροπος για το Κλίμα, θα συνεχίσει να επιβλέπει την κλιματική πολιτική της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου και του διπλωματικού επιπέδου – πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα θα εκπροσωπήσει την Ένωση στις επερχόμενες παγκόσμιες διαπραγματεύσεις για το κλίμα στο Μπακού, Αζερμπαϊτζάν. Θα έχει επίσης την επίβλεψη της φορολογίας.
Η Τερέζα Ριμπέρα, υπουργός Κλιματικής Αλλαγής της Ισπανίας, προτάθηκε να είναι Εκτελεστική Αντιπρόεδρος για θέματα ψηφιακής και ενεργειακής μετάβασης. Θα είναι επίσης υπεύθυνη και για την πολιτική ανταγωνισμού. Σε μια επιτροπή που αποτελείται κυρίως από άνδρες, η Ριμπέρα θα έχει έναν σημαντικό ρόλο στην επιτήρηση της ενεργειακής μετάβασης και της πολιτικής ανταγωνισμού. Η 55χρονη Ριμπέρα έχει διακριθεί ως μία από τις πιο φιλόδοξες φωνές για το κλίμα στο Πράσινο Σύμφωνο της ΕΕ (EU Green Deal). Ωστόσο, είναι και πραγματίστρια, καθώς γεφύρωσε τις διαφορές μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας για την πυρηνική ενέργεια κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της Ισπανίας στην ΕΕ, ενώ ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων για το κλίμα στην COP29 στο Ντουμπάι πέρυσι.
Η μεγαλύτερη πρόκληση για τη Ριμπέρα θα είναι να διασφαλίσει ότι η ΕΕ θα διατηρήσει την φιλόδοξη κλιματική της πολιτική, μετά τις ανησυχίες για το κόστος του Πράσινου Συμφώνου, που προκάλεσαν διαμαρτυρίες από αγρότες και βιομηχανίες. Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις ανησυχίες, η φον ντερ Λάιεν έχει ήδη υποσχεθεί ένα «Σχέδιο Καθαρής Βιομηχανίας» για να διασφαλίσει ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα παραμείνουν ανταγωνιστικές κατά τη διάρκεια της μεγάλης πράσινης μετάβασης.
Διαβάστε ακόμη