Λιγότερο από δύο μήνες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα COP29, η ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν παρουσίασε σήμερα τα σχέδιά της για το τι ελπίζει να επιτύχει, καθώς χώρες εξακολουθούν να προσπαθούν να βρουν τρόπους για να υιοθετήσουν ένα πιο φιλόδοξο χρηματοδοτικό στόχο.
Ο κύριος στόχος της συνόδου κορυφής, που θα διεξαχθεί το Νοέμβριο, είναι οι χώρες να συμφωνήσουν σε έναν νέο ετήσιο στόχο για τη χρηματοδότηση που θα καταβάλουν εύπορες χώρες για να βοηθήσουν τις πιο φτωχές να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή. Πολλές αναπτυσσόμενες χώρες λένε ότι δεν μπορούν να αναβαθμίσουν τους στόχους τους για ταχύτερη μείωση των εκπομπών χωρίς προηγουμένως να λάβουν περισσότερη οικονομική στήριξη για να επενδύσουν σ’ αυτό.
Καθώς οι χώρες απέχουν από το να συμφωνήσουν στο χρηματοδοτικό στόχο, η προεδρία της COP29 παρουσίασε αυτή την εβδομάδα περισσότερες από μια δωδεκαριά παράπλευρες πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις φιλοδοξίες, αλλά δεν απαιτούν διαπραγμάτευση και οικοδόμηση συναίνεσης που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την πρόοδο. Οι πρωτοβουλίες αυτές αφορούν νέα κεφάλαια, δεσμεύσεις και δηλώσεις που θα μπορούσαν να υιοθετήσουν εθνικές κυβερνήσεις.
Κυρίως περιλαμβάνεται ένα ταμείο με εθελοντικές συνεισφορές από χώρες και εταιρείες που παράγουν ορυκτά καύσιμα, οι οποίες θα απευθύνονται σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που εργάζονται πάνω σε κλιματικά ζητήματα. Περιλαμβάνονται επίσης χορηγίες που μπορούν να διατεθούν για βοήθεια σε φυσικές καταστροφές οι οποίες συμβαίνουν σε αναπτυσσόμενες χώρες λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Τα παράπλευρα προγράμματα χρησιμοποιούν «την ισχύ της COP για συγκλίσεις και τις αντίστοιχες εθνικές δυνατότητες των φιλοξενουμένων για σχηματισμό συνασπισμών και πραγματοποίηση προόδου», λέει ο Μουχτάρ Μπαμπάγεφ, ο οποίος ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της COP, σε επιστολή του προς όλα τα μέρη. Για παράδειγμα, περισσότερες από 120 χώρες δεσμεύθηκαν στην περυσινή σύνοδο κορυφής COP28 στο Ντουμπάι να τριπλασιάσουν έως το 2030 την παραγωγή από ανενεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η προεδρία της COP29 ελπίζει επίσης να οικοδομήσει υποστήριξη γύρω από μια δέσμευση να αυξηθεί η παγκόσμια ικανότητα αποθήκευσης ενέργειας έξι φορές πάνω από τα επίπεδα του 2022 και να φθάσει μέχρι το 2030 τα 1.500 γιγαβάτ. Αυτό περιλαμβάνει δέσμευση για την αύξηση των επενδύσεων σε ενεργειακά δίκτυα, προσθέτοντας ή ανακαινίζοντας μέχρι το 2040 περισσότερα από 80 εκατομμύρια χιλιόμετρα των δικτύων αυτών. Ο Μπαμπάγεφ, ο οποίος είναι ο υπουργός Οικολογίας και Φυσικών Πόρων του Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε πως η ατζέντα «θα βοηθήσει να αυξηθεί η φιλοδοξία συνασπίζοντας μετόχους γύρω από κοινές αρχές και κοινούς στόχους». «Ελπίζουμε να απαντήσουμε σε μερικά από τα πιο πιεστικά ζητήματα και παράλληλα να υπογραμμίσουμε τις προτεραιότητες που παραμένουν», τόνισε.
Με μια άλλη διακήρυξη, χώρες και εταιρείες θα δημιουργήσουν μια παγκόσμια αγορά για καθαρό υδρογόνο, αίροντας κανονιστικούς, τεχνολογικούς και χρηματοδοτικούς φραγμούς και ορίζοντας κοινές προδιαγραφές. Με πρότυπο την Ολυμπιακή Εκεχειρία, οι ηγέτες της COP29 έχουν απευθύνει επίσης έκκληση για μια «Εκεχειρία της COP», η οποία «θα υπογραμμίσει τη σημασία της ειρήνης και της κλιματικής δράσης». Παρά τις υφιστάμενες δεσμεύσεις των χωρών για το κλίμα, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων έφθασε πέρυσι σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ και ο κόσμος βίωσε φέτος το πιο ζεστό καλοκαίρι που έχει καταγραφεί ποτέ, καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται.
Διαβάστε ακόμη