Ο Ντόναλντ Τραμπ και η Κάμαλα Χάρις συμμετείχαν σε debate την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο των επερχόμενων εκλογών για την προεδρία των ΗΠΑ, οι οποίες θα λάβουν χώρα στις 5 Νοεμβρίου. Στο debate και οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι έδειξαν πως θα στηρίξουν την αμερικανική βιομηχανία ορυκτών καυσίμων. Συγκεκριμένα, η Κάμαλα Χάρις υποστήριξε έντονα τη μέθοδο fracking και την επέκταση της παραγωγής φυσικού αερίου στις ΗΠΑ. Αυτές οι δηλώσεις προκάλεσαν ένα αίσθημα απογοήτευσης σε περιβαλλοντικές ομάδες και ψηφοφόρους που ανησυχούν για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Η Κάμαλα Χάρις με αυτόν τον τρόπο αντέκρουσε τον ισχυρισμό του Τραμπ πως σκοπεύει να βάλει «φρένο» στην αμερικανική παραγωγή φυσικού αερίου και πετρελαίου. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, η Χάρις αναφέρθηκε στην «αυξημένη εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου σε ιστορικά επίπεδα» κατά τη διάρκεια της προεδρίας Μπάιντεν και δήλωσε ότι «έχουμε σημειώσει τη μεγαλύτερη αύξηση στην εγχώρια παραγωγή πετρελαίου στην ιστορία λόγω μιας προσέγγισης που αναγνωρίζει ότι δεν μπορούμε να βασιζόμαστε υπερβολικά στο ξένο πετρέλαιο».

Ξένοι αναλυτές υποστηρίζουν πως αυτή η στάση της Κάμαλα Χάρις, η οποία έχει στηρίξει την ενεργειακή μετάβαση στις ΗΠΑ, αποτελεί μια κίνηση με σκοπό να κερδίσει αυτές τις πολιτείες, οι οποίες αμφιταλαντεύονται ως προς την επιλογή τους στις εκλογές του Νοεμβρίου. Ωστόσο, υποστηρίζοντας τη στροφή σε πράσινες τεχνολογίες, αναφέρθηκε στις μεγάλες επενδύσεις και στον αριθμό των θέσεων εργασίας που προέκυψαν από τον Νόμο για τη Μείωση του Πληθωρισμού (IRA), που υπογράφηκε από τον Μπάιντεν το 2022 και ψηφίστηκε από το κόμμα των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο. Από τη δική του πλευρά, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν παρέκλινε στο ελάχιστο από τη στάση που έχει συνηθίσει το ακροατήριο του, με έντονη στήριξη της αμερικανικής βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων και αντίθεση ως προς τη στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη χώρα.

Ειδικότερα, ο Τραμπ έχει δεσμευτεί να ακυρώσει νομοθεσία της κυβέρνησης Μπάιντεν για την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Επιπλέον, έχει δεσμευτεί να επιταχύνει τις γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και να καταργήσει τα μέτρα που ενθαρρύνουν τους Αμερικανούς πολίτες να οδηγούν ηλεκτρικά οχήματα. Στο πλαίσιο του debate δήλωσε πως αν κερδίσει η Κάμαλα Χάρις τις εκλογές, τότε τα ορυκτά καύσιμα θα είναι νεκρά. Επίσης, ανέφερε πως, αν κερδίσει η υποψήφια των Δημοκρατικών, «θα επιστρέψουμε στα αιολικά πάρκα και στα φωτοβολταϊκά, όπου χρειάζεται μια ολόκληρη έρημος για να παραχθεί λίγη ενέργεια». «Έχετε δει ποτέ φωτοβολταϊκό πάρκο; Παρεμπιπτόντως, είμαι μεγάλος θαυμαστής των φωτοβολταϊκών. Αλλά χρειάζονται 400, 500 στρέμματα ερήμου…» πρόσθεσε. Υπενθυμίζεται πως στο παρελθόν ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αποκαλέσει την κλιματική κρίση «απάτη».

Όλα αυτά σε μια περίοδο όπου οι φυσικές καταστροφές μαστίζουν τις πολιτείες των ΗΠΑ ολένα και συχνότερα και φαινόμενα όπως παρατεταμένοι καύσωνες, πυρκαγιές, πλημμύρες και τυφώνες απειλούν την ασφάλεια και τις περιουσίες των πολιτών.

Διαβάστε ακόμη