Το Υπουργείο Κλίματος της Εσθονίας υπέβαλε για αναθεώρηση ένα σχέδιο τροποποίησης του Νόμου για την Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας και του Νόμου για τη Διαχείριση Ενέργειας, αναφέρει το Ceenergy News. Οι προτεινόμενες αλλαγές στοχεύουν στη δημιουργία ενός πλαισίου για την ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και τον καθορισμό των κανόνων για το σχέδιο υποστήριξής της.

«Η καθαρή και προσιτή ενέργεια είναι η βάση της ευημερίας του λαού της Εσθονίας και ο κινητήριος μοχλός της οικονομικής ανάπτυξης. Γι’ αυτό θέλουμε να υποστηρίξουμε την παραγωγή αιολικής ενέργειας όχι μόνο στην ξηρά αλλά και στη θάλασσα, όπου η Εσθονία έχει σημαντικές δυνατότητες», δήλωσε η Υπουργός Κλίματος, Γιόκο Αλέντερ. «Σχεδιάζουμε ένα σχέδιο υποστήριξης 20 ετών για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων, ώστε να διασφαλίσουμε προσιτές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και επαρκή παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτό είναι κρίσιμο τόσο για τις υπάρχουσες όσο και για τις αναδυόμενες βιομηχανίες καθαρής ενέργειας, οι οποίες θα προσελκύσουν σημαντικές επενδύσεις στη χώρα».

Ο πρώτος διαγωνισμός αναμένεται να πραγματοποιηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2025, με στόχο την εισαγωγή νέας υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στην αγορά έως το τέλος του 2033 το αργότερο. Σύμφωνα με το Υπουργείο, όταν το αιολικό πάρκο Ere τεθεί σε λειτουργία, η εγχώρια αγορά θα μπορεί να υποστηρίζει έως και 2 τεραβατώρες (TWh) παραγωγής υπεράκτιας αιολικής ενέργειας ετησίως, ενώ η συνολική παραγωγή από το υπεράκτιο αιολικό πάρκο θα μπορούσε να φτάσει ή και να ξεπεράσει τις 4 TWh ετησίως.

Εκτός από την υπεράκτια αιολική ενέργεια, το Υπουργείο Κλίματος σχεδιάζει να υποστηρίξει την ανάπτυξη αιολικής ενέργειας στην ξηρά. Ο στόχος είναι να φέρει περίπου 4 TWh αιολικής ενέργειας στην ξηρά στην αγορά, με την ολοκλήρωση νέων αιολικών πάρκων στην ξηρά να προγραμματίζεται έως το τέλος του 2029. Η περίοδος υποστήριξης για αυτά τα έργα θα διαρκέσει 12 χρόνια.

Το Υπουργείο προβλέπει ότι οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας θα μειωθούν κατά 2,4 σεντς ανά κιλοβατώρα (kWh) μέχρι το 2030 —από 9 σεντς σε 6,6 σεντς— και θα πέσουν περαιτέρω στα περίπου 4,5 σεντς ανά kWh μέχρι το 2035. Αυτές οι χαμηλότερες τιμές θα εξοικονομήσουν στους καταναλωτές περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και έως και 5 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα 20 χρόνια.

«Η επέκταση της ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά θα βοηθήσει στη μείωση των τιμών, ειδικά στην Εσθονία», πρόσθεσε η Υπουργός Κλίματος. «Μαζί με την αύξηση της παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας, επενδύουμε επίσης σε βελτιώσεις στο δίκτυο, την επέκταση των δυνατοτήτων αποθήκευσης και τη διασφάλιση ότι οι ελεγχόμενες πηγές ενέργειας θα είναι διαθέσιμες και χωρίς εκπομπές».

Το Υπουργείο Κλίματος σχεδιάζει να παρουσιάσει τις τροποποιήσεις του σχεδίου στην κυβέρνηση της Δημοκρατίας έως τον Νοέμβριο φέτος, με τον νόμο να αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το πρώτο εξάμηνο του 2025.

Διαβάστε ακόμη