Η Ρουμανία θα ζητήσει από το Συμβούλιο της Ευρώπης αποζημίωση για τις πολύ υψηλότερες τιμές ενέργειας στην περιοχή της σε σύγκριση με τη Δυτική Ευρώπη, δήλωσε την Πέμπτη, ο Ρουμάνος υπουργός Ενέργειας Σεμπάστιαν Μπουρντούτζα (Sebastian Burduja), σύμφωνα με δημοσίευμα στο Euractiv.
Η δήλωσή του ακολουθεί εκείνη του Θόδωρου Σκυλακάκη, ο οποίος σημείωσε ότι η Ελλάδα, η Ρουμανία και η Βουλγαρία έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Εδώ και αρκετούς μήνες, οι τιμές της ενέργειας στην περιοχή είναι «σημαντικά υψηλότερες» από ό,τι στη Δυτική Ευρώπη, επισήμανε ο Μπουρντούτζα.
Ο ίδιος απέδωσε τη διαφορά αυτή σε διάφορους παράγοντες, όπως η ξηρασία, η μειωμένη υδροηλεκτρική παραγωγή, τα προβλήματα διασύνδεσης και οι εργασίες συντήρησης σε ορισμένες γραμμές στην Ουγγαρία.
«Παρέχουμε επίσης πολύτιμη εμπορική υποστήριξη στη Μολδαβία και την Ουκρανία, γεγονός που προσθέτει πίεση στις τιμές ενέργειας στη Ρουμανία. Αν και το αναγνωρίζουμε αυτό, δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον», δήλωσε ο Μπουρντούτζα στο συνέδριο South East Europe Green EPC στο Βουκουρέστι.
«Εάν είμαστε μέρος μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, δεν μπορούμε απλώς να επωμιζόμαστε το κόστος και να ανεχόμαστε αενάως τιμές που είναι δύο ή τρεις φορές υψηλότερες από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Γι’ αυτό θα θέσω το θέμα στο Συμβούλιο Υπουργών», πρόσθεσε.
Ταυτόχρονα, επανέλαβε την υποστήριξή του στην επέκταση της ενιαίας αγοράς, αλλά επέμεινε ότι «αν πρόκειται να ακολουθήσουμε τους ίδιους κανόνες, πρέπει επίσης να απολαμβάνουμε τα ίδια οφέλη. Διαφορετικά, κάποιοι θα αποκομίζουν όλα τα οφέλη, ενώ άλλοι θα μένουν να επωμίζονται το κόστος».
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε τη Δευτέρα ότι «λαμβάνεται μία κοινή πρωτοβουλία από τους Υπουργούς Ενέργειας της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, με σκοπό τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού παρέμβασης, κάθε φορά που θα καταγράφονται ακραίες τιμές, που οφείλονται στην αποκοπή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή, ενεργειακή αγορά».
Στο μεταξύ, πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με επιστολή του προς την Κομισιόν, ζήτησε από την ΕΕ επείγουσα δράση για τις ακραίες τιμές ενέργειας, τονίζοντας ότι ένας βασικός παράγοντας για αυτό το φαινόμενο ήταν οι επιθέσεις της Ρωσίας κατά του δικτύου της Ουκρανίας.
Διαβάστε ακόμη