Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ξεκινά την Κυριακή την πρώτη του επίσκεψη στην Κεντρική Ασία, ταξιδεύοντας στο Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν, καθώς το Βερολίνο αναζητά νέες αγορές και πηγές ενέργειας και ορυκτών μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσίευμα στο Reuters.
Έχει ήδη κάποιες σημαντικές συμφωνίες στο ενεργητικό του. Το αργό από το Καζακστάν άρχισε να ρέει μέσω του αγωγού Druzhba πέρυσι, διατηρώντας σε λειτουργία το διυλιστήριο Schwedt του Βερολίνου μετά την επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη Μόσχα και τη μείωση των ρωσικών προμηθειών.
Η επίσκεψη του Σολτς θα δώσει κάποιες ενδείξεις για το πού θέλει η Γερμανία να οδηγήσει τη σχέση αυτή στη συνέχεια.
Εκτός από το πετρέλαιο, το Καζακστάν διαθέτει περισσότερα από δύο τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αποθεμάτων φυσικού αερίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης του Καζακστάν.
Πολλές γερμανικές εταιρείες που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους στη Ρωσία – ιστορικά ένας βασικός κόμβος για την Κεντρική Ασία – έχουν δημιουργήσει τα δικά τους γραφεία πωλήσεων και επιχειρήσεις σε όλη την περιοχή, δήλωσε ο Eduard Kinsbruner, περιφερειακός διευθυντής Κεντρικής Ασίας στην Γερμανική Ένωση Επιχειρήσεων Ανατολικής Ευρώπης.
Οι γερμανικοί όμιλοι διαπραγματεύονται συμβάσεις στους τομείς των χημικών προϊόντων, της εξειδικευμένης εργασίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των logistics και της εκπαίδευσης, μεταξύ άλλων, πρόσθεσε ο Kinsbruner.
Πολλές από αυτές τις συμβάσεις αναμένεται να υπογραφούν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Σολτς, πρόσθεσε.
Το Καζακστάν – επτά φορές το μέγεθος της Γερμανίας – έχει πολύ χώρο, καθώς και ήλιο και αέρα, για ενεργειακά έργα.
Επιπλέον, στη νοτιοδυτική περιοχή Mangystau του Καζακστάν, ο γερμανικός όμιλος SVEVIND Energy Group αναπτύσσει αυτό που λέει ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα πράσινου υδρογόνου στον κόσμο, με προγραμματισμένη δυναμικότητα 40 γιγαβάτ ανανεώσιμης ενέργειας.
Διαβάστε ακόμη