Το Υπουργείο Προστασίας Περιβάλλοντος, Μεταλλείων και Ενέργειας της Σερβίας ξεκίνησε διαβουλεύσεις σχετικά με την έκδοση της Στρατηγικής Προστασίας του Περιβάλλοντος – Πράσινη Ατζέντα της χώρας για την περίοδο 2024-2033, το σχετικό σχέδιο δράσης και την έκθεση σχετικά με τη στρατηγική εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων της στρατηγικής, αναφέρει το Balkan Energy News. Οι διαβουλεύσεις θα διεξαχθούν έως τις 3 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε το σερβικό Υπουργείο.

Δόθηκαν στη δημοσιότητα οι εκδόσεις εργασίας της στρατηγικής, του σχεδίου δράσης και της έκθεσης για τη στρατηγική ΕΠΕ της στρατηγικής. Η στρατηγική είναι ευθυγραμμισμένη με τη Διακήρυξη της Σόφιας, η οποία υπογράφηκε από τη Σερβία τον Νοέμβριο του 2020. Η στρατηγική αποτελεί πρωταρχικό έγγραφο για τη δημόσια πολιτική στον τομέα του περιβάλλοντος. Περιγράφει μέτρα και δραστηριότητες προς την κατεύθυνση του Πράσινου Θεματολογίου, της ουδετερότητας του άνθρακα, της βιώσιμης ανάπτυξης, της προστασίας των φυσικών πόρων, της μείωσης της ρύπανσης και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής όλων των πολιτών.

Η στρατηγική ενσωματώνει τους στόχους του Πράσινου Θεματολογίου, τη Διακήρυξη της Σόφιας που υπέγραψε η Σερβία τον Νοέμβριο του 2020, καθώς και μέτρα για την περαιτέρω ευθυγράμμιση με τους κανονισμούς και τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το έγγραφο περιλαμβάνει επίσης μηχανισμούς για την παρακολούθηση της εφαρμογής της στρατηγικής. Το έγγραφο αφορά επίσης την κινητοποίηση οικονομικών πόρων από τα ταμεία της ΕΕ και άλλες διεθνείς πηγές. Σύμφωνα με τη στρατηγική, τα κονδύλια θα αξιοποιηθούν με τρόπο που θα διασφαλίζει τις ζωτικής σημασίας υποδομές και πόρους για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος. Κατά την περίοδο από το 2024 έως το 2033, η Σερβία θα επικεντρωθεί σε διάφορους βασικούς τομείς ακολουθώντας τις αρχές και τους πυλώνες του Πράσινου Θεματολογίου. Συγκεκριμένα, οι τομείς στους οποίες θα επικεντρωθεί είναι οι εξής:

  • Κλιματική αλλαγή και απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές
  • Κυκλική οικονομία
  • Μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος
  • Προστασία της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων
  • Αειφόρα συστήματα τροφίμων και αγροτική ανάπτυξη

Το σχέδιο δράσης για την περίοδο από το 2024 έως το 2028 καθορίζει δραστηριότητες για την εφαρμογή μέτρων για την επίτευξη των στόχων που αναφέρονται στο έγγραφο. Το σχέδιο καθορίζει τις προθεσμίες, τα αρμόδια όργανα και τους εταίρους, καθώς και τα κεφάλαια και τις πηγές χρηματοδότησης για την υλοποίηση των προγραμματισμένων δραστηριοτήτων.

Διαβάστε ακόμη