Η Τουρκία και η Αίγυπτος σχεδιάζουν να ενισχύσουν τους ενεργειακούς δεσμούς και να εργαστούν σε κοινά έργα στον τομέα της ενέργειας, με τους πολιτικούς ηγέτες να υπογράφουν σχετικό μνημόνιο κατανόησης στην Άγκυρα, σύμφωνα με το ceenergy.news.

Οι δύο χώρες θα ενισχύσουν τη συνεργασία στους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ενεργειακής αποδοτικότητας, του υδρογόνου και της πυρηνικής ενέργειας, δήλωσαν αξιωματούχοι, μετά από συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι.

Ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Alparslan Bayraktar και ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Bedr Abdulati υπέγραψαν «Μνημόνιο κατανόησης στον τομέα της ενέργειας», το οποίο δεσμεύεται να ενισχύσει την ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και να αναπτύξει κοινά έργα.

Οι υποδομές και το εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ενεργειακή απόδοση, το υδρογόνο και η πυρηνική ενέργεια περιγράφονται ως τομείς εστίασης στη συμφωνία.

«Με τη συμφωνία αυτή, θα ενισχύσουμε την ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και θα αναπτύξουμε κοινά έργα», δήλωσε ο υπουργός Bayraktar. «Ελπίζω ότι η συμφωνία θα είναι επωφελής και για τις δύο χώρες».

Τον περασμένο μήνα, η εταιρεία έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων Energean συμφώνησε στην πώληση του χαρτοφυλακίου της στην Αίγυπτο, την Ιταλία και την Κροατία.

Τον Φεβρουάριο, η Βουλγαρία και η Αίγυπτος συμφώνησαν να συνεργαστούν για μελλοντικές προμήθειες φυσικού αερίου από την Αίγυπτο στη νοτιοανατολική Ευρώπη, ιδίως από τους αιγυπτιακούς τερματικούς σταθμούς εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Διαβάστε ακόμη