Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου δημοσίευσε την έκθεση του 2024 για την κατάσταση της Ενεργειακής Ένωσης. Σε αυτήν την έκθεση περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση διαχειρίστηκε προκλήσεις των τελευταίων ετών, οι οποίες αφορούν την ενεργειακή της μετάβαση, την ενεργειακή της ασφάλεια, αλλά και ζητήματα όπως οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Η έκθεση αναφέρει κάποιες σημαντικές επιτυχίες της Ένωσης. Αρχικά, επισημαίνεται η ραγδαία αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, η οποία έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ, αφού το πρώτο εξάμηνο του 2024, το ήμισυ της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ προερχόταν από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Όσον αφορά άλλες επιτυχίες της ΕΕ, αναφέρεται η μείωση του μεριδίου του ρωσικού φυσικού αερίου στις εισαγωγές της Ένωσης, η επίτευξη των στόχων αποθήκευσης αερίου, η σταθεροποίηση των τιμών ενέργειας και η μείωση τους σε σχέση με τα επίπεδα της ενεργειακής κρίσης του 2022, η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου εντός της Ένωσης, καθώς και η ηγετική στάση της στις διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Ωστόσο, η έκθεση αναφέρει και κάποιους τομείς, στους οποίους τα κράτη μέλη θα πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση τα επόμενα χρόνια. Η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, ο εξηλεκτρισμός των μεταφορών, η ενίσχυση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, ιδιαίτερα στις βιομηχανίες τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβάνονται μέσα σε αυτούς. Επίσης, η Ένωση υπενθυμίζει στα κράτη μέλη την υποχρέωση τους να υποβάλουν το συντομότερο δυνατόν τα τελικά επικαιροποιημένα εθνικά τους σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα. Τέλος, η έκθεση υπογράμμισε τη σταθερή προσπάθεια που έχει καταβάλει η ΕΕ να ενισχύσει την Ουκρανία απέναντι στις ρωσικές επιθέσεις κατά του ενεργειακού της συστήματος. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε τον συγχρονισμό των δικτύων της Ουκρανίας και της Μολδαβίας με το ηπειρωτικό ευρωπαϊκό δίκτυο.

Διαβάστε ακόμη