Με υπουργική απόφαση στη Ρουμανία εγκρίθηκε το σύστημα Συμβάσεις επί της Διαφοράς (CfD) της χώρας και δρομολογήθηκε ο πρώτος διαγωνισμός στο πλαίσιο του έργου, προκειμένου να υποστηριχθεί η ανάπτυξη 500 μεγαβάτ (MW) φωτοβολταϊκών ηλιακών έργων και 1.000 MW χερσαίων αιολικών έργων, αναφέρει το Ceenergy News. Ο υπουργός Ενέργειας, Sebastian Burduja, έδωσε το πράσινο φως στο έργο αυτή την εβδομάδα και δήλωσε ότι σκοπός του είναι να ενισχύσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, δηλαδή από χερσαία αιολικά και ηλιακά φωτοβολταϊκά, ενώ παράλληλα έθεσε σε εφαρμογή τους κανόνες για τις διαδικασίες υποβολής προσφορών και το πρόγραμμα δημοπρασιών.

«Μπαίνουμε στα τελευταία εκατό μέτρα για την έναρξη του πρώτου διαγωνισμού στο πλαίσιο του προγράμματος CfD», δήλωσε ο υπουργός Burduja. «Οι επενδυτές θα επωφεληθούν από τη στήριξη με τη μορφή σύμβασης επί της διαφοράς, η οποία θα τους εγγυάται σταθερή τιμή πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας για περίοδο 15 ετών». «Η τιμή θα καθοριστεί μετά από ανταγωνιστική δημοπρασία, με μέγιστο όριο εκκίνησης τα 78 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) για τα φωτοβολταϊκά έργα και τα 82 ευρώ ανά MWh για τα χερσαία αιολικά», πρόσθεσε ο υπουργός.Το Υπουργείο Ενέργειας καλεί «όσο το δυνατόν περισσότερους επενδυτές» να συμμετάσχουν στη δημοπρασία, προκειμένου να «συμβάλουν στον μετασχηματισμό του ενεργειακού τομέα στη Ρουμανία».

«Όσο περισσότερους προσφέροντες έχουμε, τόσο περισσότερο θα είμαστε σε θέση να επιταχύνουμε την αλλαγή που απαιτείται για την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ανταγωνιστικό κόστος», δήλωσε ο υπουργός Burduja. «Σας υπενθυμίζω ότι η Ρουμανία είναι η πρώτη χώρα που κατάφερε να χρηματοδοτήσει το σύστημα CfD από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού, λαμβάνοντας ποσό 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον σκοπό αυτό».

Το Υπουργείο Ενέργειας πρόκειται τώρα να ανακοινώσει τα επόμενα βήματα της διαδικασίας δημοπρασίας, το πρώτο από τα οποία θα είναι μια διευκρινιστική συνάντηση με τους δυνητικούς προσφέροντες για να συζητηθούν οι κανόνες της δημοπρασίας. Η υποβολή των προσφορών θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Νοεμβρίου έως τα μέσα Δεκεμβρίου, δήλωσαν αξιωματούχοι. Μια δεύτερη δημοπρασία, η οποία θα καλύψει συνολική δυναμικότητα 3.500 MW από χερσαία αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα, έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το επόμενο έτος. Η υπογραφή των συμβάσεων για τον πρώτο διαγωνισμό αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Διαβάστε ακόμη