Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρόκειται να επιβεβαιώσει ένα πακέτο στήριξης ύψους 500 εκατομμυρίων λιρών (655 εκατομμυρίων δολαρίων) για το εργοστάσιο της Tata Steel στο Port Talbot, μια από τις πρώτες μεγάλες δοκιμασίες της βιομηχανικής πολιτικής των Εργατικών, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο υπουργός Επιχειρήσεων Τζόναθαν Ρέινολντς αναμένεται να ανακοινώσει τις λεπτομέρειες του πακέτου στη Βουλή των Κοινοτήτων την Τετάρτη, σύμφωνα με πρόσωπο που γνωρίζει το θέμα.

Αν και η στήριξη της χαλυβουργίας με 500 εκατομμύρια λίρες είχε συμφωνηθεί από την προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση, οι συγκεκριμένοι όροι δεν είχαν επικυρωθεί και αποτελούσαν σημείο διαπραγμάτευσης με τη νέα κυβέρνηση των Εργατικών. Ο Ρέινολντς έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να δει να σώζονται θέσεις εργασίας στο εργοτάξιο στην Ουαλία, καθώς η Tata Steel θα αντικαταστήσει τους υψικαμίνους με πιο πράσινους αλλά λιγότερο ενεργοβόρους κλιβάνους ηλεκτρικού τόξου.

Η Tata Steel με έδρα την Ινδία είναι μία από τις μεγαλύτερες χαλυβουργίες της Βρετανίας. Τον Απρίλιο, η εταιρεία δήλωσε ότι θα προχωρήσει με ένα σχέδιο ύψους 1,25 δισεκατομμυρίων λιρών για την κατασκευή ενός κλιβάνου ηλεκτρικού τόξου στο Port Talbot και θα αρχίσει να κλείνει τα υπάρχοντα περιουσιακά στοιχεία βαρέως τύπου. Αυτό ακολούθησε μήνες συζητήσεων σε εθνικό επίπεδο με τα βρετανικά συνδικάτα που απείλησαν με απεργιακές κινητοποιήσεις για τις αναμενόμενες απώλειες θέσεων εργασίας.

Η Tata είχε δηλώσει ότι το σχέδιο για το κλείσιμο των υψικαμίνων θα αφορούσε έως και 2.800 εργαζόμενους και είχε σχεδιαστεί για να αντιστρέψει τις απώλειες που σημειώνονται στο εργοστάσιο εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία. Το αν θα μειωθούν αυτές οι απώλειες θέσεων εργασίας αναμένεται να αποτελέσει μέρος της ανακοίνωσης της Reynolds την Τετάρτη.

Οι βρετανικές επιχειρήσεις χαλυβουργίας της Tata παλεύουν εδώ και χρόνια να βγάλουν κέρδη. Οι πωλήσεις στην Ευρώπη ήταν αδύναμες εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων κόστους και ανταγωνισμού από τις ασιατικές εισαγωγές. Ωστόσο, η νέα κυβέρνηση των Εργατικών έχει δηλώσει ότι θέλει να στηρίξει τη χαλυβουργία της Βρετανίας και δεσμεύτηκε στο μανιφέστο της να δημιουργήσει ένα ταμείο πράσινου χάλυβα ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων λιρών.

Διαβάστε ακόμη