Η ενεργειακή στρατηγική της Ιαπωνίας πρέπει να αναθεωρηθεί για να περιοριστεί η μελλοντική εξάρτηση από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να υποστηριχθεί η οικονομική ανάπτυξη, αναφέρει ένας υποψήφιος που συμμετέχει στην κούρσα για να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός, σύμφωνα με το Bloomberg. «Η Ιαπωνία θα χρειαστεί σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα», δήλωσε ο Τακαγιούκι Κομπαγιάσι, πρώην υπουργός οικονομικής ασφάλειας, ο οποίος κατεβαίνει στις εκλογές για την ηγεσία του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος. Ο νικητής της κούρσας θα γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας.

Το τρέχον ενεργειακό σχέδιο της χώρας, που ανακοινώθηκε το 2021, αναφέρει ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – διατύπωση που ο Κομπαγιάσι πιστεύει ότι πρέπει να αλλάξει. Η Ιαπωνία στοχεύει να ενισχύσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε ποσοστό έως και 38% του ενεργειακού μείγματος έως το 2030, σε σύγκριση με το 22% το 2022, μειώνοντας παράλληλα τον άνθρακα και το φυσικό αέριο. Τα σχόλια είναι τα ισχυρότερα υπέρ των ορυκτών καυσίμων μεταξύ των υποψηφίων ηγετών της Ιαπωνίας. Επίσης, έρχονται σε αντίθεση με τις πιέσεις των περιβαλλοντολόγων για επιτάχυνση της μείωσης των εκπομπών στην Ιαπωνία, η οποία υστερεί σε σχέση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες.

Ο Κομπαγιάσι σχεδιάζει να αναθεωρήσει την ενεργειακή στρατηγική της Ιαπωνίας αν γίνει πρωθυπουργός. Λέει ότι το έθνος χρειάζεται πηγές ενέργειας όπως ο άνθρακας, καθώς και την πυρηνική ενέργεια, για να διατηρήσει την ενεργειακή ασφάλεια καθώς οι διαλείπουσες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προστίθενται στο δίκτυο. «Το τρέχον ενεργειακό σχέδιο είναι πολύ προκατειλημμένο προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πρέπει να αναθεωρηθεί», δήλωσε ο Kobayashi. «Δεν μπορούμε να είμαστε ένα ανεπτυγμένο έθνος που ζητά από τους ανθρώπους να εξοικονομούν ηλεκτρική ενέργεια κατά τη διάρκεια των θερινών και χειμερινών περιόδων».

Διαβάστε ακόμη