Η Κίνα σχεδιάζει να επιβάλει υποχρεώσεις συμμόρφωσης με το εμπόριο εκπομπών άνθρακα στους παραγωγούς χάλυβα, αλουμινίου και τσιμέντου το επόμενο έτος, καθώς η χώρα επεκτείνει την αγορά άνθρακα για να υποχρεώσει τους πιο ρυπογόνους τομείς να μειώσουν τις εκπομπές, αναφέρει το Bloomberg. Περίπου 1.500 εταιρείες σε αυτές τις βιομηχανίες θα υπόκεινται από το επόμενο έτος σε αγοραίο κόστος άνθρακα, εάν οι εκπομπές τους υπερβούν τους κυβερνητικούς στόχους, σύμφωνα με έγγραφο διαβούλευσης που εξέδωσε το Υπουργείο Οικολογίας και Περιβάλλοντος.

Η τριετής υποχρεωτική αγορά άνθρακα της Κίνας περιλαμβάνει επί του παρόντος μόνο τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ενέργειας και, όπως και άλλες στην Ασία, έχει αργήσει να υποχρεώσει τους ρυπαίνοντες να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους λόγω των χαμηλών τιμών και του χαμηλού όγκου συναλλαγών. Τα δικαιώματα εκπομπών διαμορφώθηκαν στα 92,84 γουάν (13,04 δολάρια) τη Δευτέρα, σε σύγκριση με συναλλαγές άνω των 70 δολαρίων στην Ευρώπη. Η επέκταση του συστήματος εμπορίας εκπομπών θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της χαμηλής δραστηριότητας της αγοράς και θα βοηθήσει την Κίνα να φτάσει το σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο Song Yutong , αναλυτής του London Stock Exchange Group.

Η επέκταση έρχεται καθώς η Κίνα βλέπει άλλες βιομηχανίες υψηλής ρύπανσης για ένταξη στην υποχρεωτική αγορά, συμπεριλαμβανομένων των πετροχημικών, των μη σιδηρούχων μετάλλων, του χαρτιού και των αερομεταφορών, σύμφωνα με το BloombergNEF. Αυτό θα βοηθούσε τον κορυφαίο εκπομπό στον κόσμο να καλύψει περίπου το 70% των συνολικών εκπομπών του μέχρι το 2030. Μόνο η συμπερίληψη του χάλυβα, του αλουμινίου και του τσιμέντου θα επεκτείνει την κάλυψη των εκπομπών σε 8 δισεκατομμύρια τόνους ή στο 60% του συνόλου της χώρας, σύμφωνα με τον Song.

Η κίνηση αυτή σημαίνει ότι οι Κινέζοι παραγωγοί χάλυβα, αλουμινίου και τσιμέντου θα αντιμετωπίσουν σύντομα επιπλέον κόστος για την εκπομπή άνθρακα. Στις εταιρείες θα διατεθούν ποσοστώσεις εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που συνδέονται με την παραγωγή και χωρίς ανώτατα όρια κατά την αρχική περίοδο έως το 2026, σύμφωνα με το έγγραφο του υπουργείου. Οι κινεζικές αρχές ελπίζουν ότι οι χαμηλότερες εκπομπές θα βοηθήσουν να αμβλυνθεί το πλήγμα για τους εγχώριους παραγωγούς από ένα νέο δασμό άνθρακα, γνωστό ως CBAM, που θα επιβληθεί από την ΕΕ από το 2026.

Διαβάστε ακόμη