Περισσότερα από 13 χρόνια μετά τη χειρότερη πυρηνική καταστροφή μετά το Τσερνομπίλ, η Tokyo Electric Power Co. άρχισε να απομακρύνει τα λιωμένα ραδιενεργά υλικά στον πυθμένα ενός από τους κατεστραμμένους αντιδραστήρες της Φουκουσίμα, σύμφωνα με δημοσίευμα στο Bloomberg.

Η ιαπωνική εταιρεία κοινής ωφέλειας ξεκίνησε τη διαδικασία στον αντιδραστήρα Νο 2 του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα Νταϊ-ίτσι την Τρίτη, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της. Το εργοστάσιο υπέστη τήξη το 2011, αφού ένας τεράστιος σεισμός και ένα τσουνάμι κατέκλυσαν την εγκατάσταση και οδήγησαν σε απώλεια της εφεδρικής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Tepco στοχεύει να ανακτήσει μόλις 3 γραμμάρια καυσίμων αναμεμειγμένα με άλλα συντρίμμια, στο πλαίσιο ενός προγράμματος επίδειξης για τον πρωτοφανή καθαρισμό, ο οποίος προβλέπεται να διαρκέσει δεκαετίες και να κοστίσει 23 τρισεκατομμύρια γιεν (161 δισεκατομμύρια δολάρια). Η εταιρεία είχε αρχικά στόχο να ξεκινήσει τη διαδικασία τον περασμένο μήνα, αλλά το σχέδιο ανεστάλη επειδή υπήρξε λάθος στη διαδικασία.

Για την εξαγωγή του ραδιενεργού υλικού αναπτύχθηκε ένας ρομποτικός βραχίονας που μοιάζει με καλάμι ψαρέματος. Θα λειτουργεί εξ αποστάσεως και μια μεταλλική λαβή που μοιάζει με νύχι θα κατεβαίνει για να ανακτήσει μικρές ποσότητες υπολειμμάτων.

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στη διαδικασία καθαρισμού είναι η απομάκρυνση των 880 τόνων ραδιενεργού υλικού, συμπεριλαμβανομένων των λιωμένων καυσίμων και του μεταλλικού περιβλήματος, στον πυθμένα των τριών αντιδραστήρων. Η Tepco διεξάγει τον παροπλισμό σε συνεργασία με την ιαπωνική κυβέρνηση, αλλά η διαδικασία απομάκρυνσης έχει αποδειχθεί δύσκολη λόγω των υψηλών επιπέδων ραδιενέργειας.

Διαβάστε ακόμη