Στις 23 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στη Λάρνακα η Υπουργική Σύνοδος Κορυφής για την Ενέργεια, στην οποία θα συμμετέχουν οι εννέα μεσογειακές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (MED9). Κεντρικό αντικείμενο της θα είναι η ενίσχυση της συνεργασίας των εν λόγω κρατών σε θέματα ενεργειακής μετάβασης και ενεργειακής ασφάλειας. Επιπλέον, θα υπάρξει συζήτηση για την εξεύρεση λύσεων ως προς το ζήτημα των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή της Μεσογείου. Η συγκεκριμένη Σύνοδος Κορυφής έρχεται σε μία κρίσιμη χρονικά περίοδο για την περιοχή και ειδικότερα για την Κύπρο, η οποία θα φιλοξενήσει τη Σύνοδο.

Η Κύπρος είναι το μόνο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν είναι συνδεδεμένο με την ενιαία ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρούνται πολύ υψηλές τιμές ρεύματος στη χώρα, σε βάρος των Κύπριων καταναλωτών, ενώ σε περιόδους αυξημένης ζήτησης τίθεται και ζήτημα ενεργειακής επάρκειας. Παράλληλα, αυτές τις ημέρες διεκτυλίσσεται το «θρίλερ» της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Κύπρο. Οι εξελίξεις, λοιπόν, τρέχουν, διαδέχοντας η μία την άλλη, και η Υπουργική Σύνοδος των μεσογειακών κρατών μελών θα συμβάλλει στη συζήτηση επίκαιρων θεμάτων και στην εμβάθυνση της περιφερειακής συνεργασίας.

Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Κροατία, τη Μάλτα, την Πορτογαλία και τη Σλοβενία, καθώς και αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA).

Η σύνοδος κορυφής, η οποία αποτελεί συνέχεια της περσινής άτυπης συνάντησης στη Μάλτα, θα ασχοληθεί με διάφορους βασικούς στόχους. Σε αυτούς περιλαμβάνονται η δημιουργία ενός διαύλου επικοινωνίας μεταξύ των χωρών της MED9 και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η εξασφάλιση κονδυλίων της ΕΕ για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με τρίτες χώρες, η δρομολόγηση μιας τεχνικής μελέτης για τη μετατροπή της Μεσογείου σε ενεργειακό κόμβο και η δημιουργία ενός αποτελεσματικού πλαισίου πολιτικής για διασυνοριακά ενεργειακά έργα.

Οι συζητήσεις θα αφορούν επίσης την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και την ανάπτυξη υπεράκτιων τεχνολογιών ΑΠΕ, όπως οι ανεμογεννήτριες και τα πλωτά φωτοβολταϊκά. Η σύνοδος κορυφής αποσκοπεί στην ευθυγράμμιση με τους κλιματικούς στόχους της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των εκπομπών CO2 και της αυξημένης υιοθέτησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη