Το Τέξας ξεπέρασε την Καλιφόρνια ως η κορυφαία πολιτεία των ΗΠΑ όσον αφορά τη συνολική εγκατεστημένη φωτοβολταϊκή ισχύ σε κλίμακα κοινής ωφέλειας. Σύμφωνα με την τελευταία τριμηνιαία έκθεση αγοράς της American Clean Power Association (ACP), το Τέξας διαθέτει σχεδόν 22GW εγκατεστημένης φωτοβολταϊκής ισχύος μετά την προσθήκη 1,6GW φωτοβολταϊκών το δεύτερο τρίμηνο του 2024. Συνολικά, οι ΗΠΑ πρόσθεσαν 11GW φωτοβολταϊκών, αιολικών και ενεργειακής αποθηκευτικής ικανότητας το δεύτερο τρίμηνο του 2024, αυξημένη κατά 91% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2023 και μια προσθήκη ρεκόρ για κάθε δεύτερο τρίμηνο. Αυτό το ισχυρό τρίμηνο ανέβασε τις εγκαταστάσεις καθαρής ενέργειας στα 19GW για το πρώτο εξάμηνο του έτους. Η ACP αναμένει ότι το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα είναι ακόμη ισχυρότερο, γεγονός που θα οδηγήσει τις ΗΠΑ σε δεύτερο συνεχόμενο έτος προσθηκών ρεκόρ.

Οι αριθμοί της ACP είναι λίγο-πολύ στο ίδιο επίπεδο με μια πρόσφατη έκθεση της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών για την Ενέργεια (EIA), η οποία κατέγραψε 20,2GW προστιθέμενης δυναμικότητας σε κλίμακα κοινής ωφέλειας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024. Ωστόσο, οι αριθμοί της EIA λαμβάνουν υπόψη όλες τις τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων των μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Από τα 20,2GW προστιθέμενης δυναμικότητας, περισσότερα από τα μισά προήλθαν από τα φωτοβολταϊκά, σύμφωνα με την EIA, με 12GW. Το Τέξας και η Καλιφόρνια αντιπροσώπευαν το 38% των προσθηκών φωτοβολταϊκών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Τα φωτοβολταϊκά έχουν ξεκινήσει δυναμικά το 2024 μέχρι στιγμής, με την Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας (SEIA) να δημοσιεύει νωρίτερα φέτος τους αριθμούς για το πρώτο τρίμηνο του 2024. Κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών του 2024, στις ΗΠΑ προστέθηκαν 11,8GW ηλιακής φωτοβολταϊκής ισχύος, η οποία περιλαμβάνει όχι μόνο την κλίμακα κοινής ωφέλειας, αλλά και την οικιακή, εμπορική και βιομηχανική (C&I) και κοινοτική ηλιακή ενέργεια. Αυτό αποτέλεσε νέο ρεκόρ για οποιοδήποτε πρώτο τρίμηνο και μόνο το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό προσθήκης ισχύος από οποιοδήποτε τρίμηνο μετά το τέταρτο τρίμηνο του 2023.

Η αποθήκευση ενέργειας συνεχίζει να αυξάνεται σταθερά, με 2,9GW παραγωγής να προστίθενται το β’ τρίμηνο του 2024 και να ξεπερνούν τα 20GW συνολικών λειτουργικών περιουσιακών στοιχείων.Το έργο Gemini solar-plus-storage, που αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε από το επενδυτικό κεφάλαιο Quinbrook Infrastructure Partners και τη θυγατρική του, ανεξάρτητη εταιρεία παραγωγής ενέργειας (IPP) Primergy Solar, ήταν το μεγαλύτερο έργο που έφτασε σε εμπορική λειτουργία το 2024. Το έργο βρίσκεται στην πολιτεία Νεβάδα των ΗΠΑ και έχει εγκατεστημένη φωτοβολταϊκή ισχύ 690MW.«Η καθαρή ενέργεια ανταποκρίνεται στο κάλεσμα για την απελευθέρωση περισσότερης αμερικανικής ενέργειας, με άλλο ένα τρίμηνο ρεκόρ ανάπτυξης. Ενώ όλες οι τεχνολογίες καθαρής ενέργειας επεκτείνουν το μερίδιο αγοράς τους, η αποθήκευση ενέργειας κλιμακώνεται με εκπληκτική ταχύτητα και έχει ξεπεράσει τα 20 GW λειτουργικής ικανότητας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ACP Jason Grumet.

Διαβάστε ακόμη