Το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εβδομάδων καταγράφει η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία, καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν κατακόρυφα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας προβλέπεται να ξεπεράσει τα 46 γιγαβάτ την Πέμπτη και την Παρασκευή, το υψηλότερο επίπεδο από το κύμα καύσωνα του Ιουλίου, σύμφωνα με τα μοντέλα του Bloomberg. Η μέση θερμοκρασία της χώρας θα πέσει κατακόρυφα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Weather Services International. Στο Παρίσι αναμένεται να σημειωθούν χαμηλές θερμοκρασίες κάτω από 6oC το Σάββατο.

Ενώ οι καυτές συνθήκες αυτό το καλοκαίρι προκάλεσαν εκτόξευση στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, η ανάγκη θέρμανσης (η οποία προκαλείται από τα επερχόμενα ψυχρά κύματα) αποτελεί πολύ μεγαλύτερη απειλή για τα δίκτυα της Ευρώπης. Οι αγορές υπολογίζουν μια μέτρια αύξηση της ζήτησης κατά τους ψυχρότερους μήνες, αλλά μια απότομη πτώση της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με πιθανά προβλήματα εφοδιασμού με φυσικό αέριο θα μπορούσε να ασκήσει πρόσθετη πίεση στα ενεργειακά συστήματα της περιοχής.

Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για παράδοση τον Οκτώβριο στη Γαλλία, όταν ξεκινά η περίοδος θέρμανσης, διαπραγματεύονται στα 68,95 ευρώ ανά μεγαβατώρα, περίπου 25% υψηλότερα από τις τιμές του Αυγούστου, σύμφωνα με την εκπομπή Epex Spot SE.

Διαβάστε ακόμη