Η Ιταλία επιθυμεί να δημιουργήσει μια νέα εταιρεία για την κατασκευή μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων και οι αξιωματούχοι βρίσκονται σε προκαταρκτικές συνομιλίες με τις Ansaldo Nucleare SpA, Enel SpA και Newcleo Ltd. για την ανάπτυξη του σχεδίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Η κίνηση αυτή θα αποτελούσε μια σημαντική αλλαγή για τη χώρα, η οποία έχει απαγορεύσει την πυρηνική ενέργεια εδώ και δεκαετίες.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει τη νέα οντότητα με μια ξένη τεχνολογική σύμπραξη, η οποία θα επιτρέψει την παραγωγή προηγμένης πυρηνικής ενέργειας στην Ιταλία σύντομα, δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας Adolfo Urso την Κυριακή στο φόρουμ Ambrosetti στη λίμνη Κόμο, χωρίς να αναφερθεί σε καμία εταιρεία που ενδεχομένως να εμπλέκεται.

Η Ansaldo Nucleare, μέρος της Ansaldo Energia, αναπτύσσει πυρηνικούς σταθμούς και σχετική τεχνολογία. Η Newcleo αναπτύσσει μικρές μονάδες που λειτουργούν με ανακυκλωμένα πυρηνικά απόβλητα. Ως ο κρατικός ενεργειακός γίγαντας, η Enel θα ήταν το κλειδί για οποιοδήποτε σχέδιο.

Οι συζητήσεις σχετικά με τον διεθνή εταίρο βρίσκονται σε εξέλιξη, αν και η τελική επιλογή δεν έχει γίνει, δήλωσαν οι άνθρωποι που αρνήθηκαν να κατονομαστούν επειδή οι λεπτομέρειες δεν είναι δημόσιες.

Η Ansaldo στοχεύει να συμβάλει στην «παραγωγή ενέργειας χαμηλού κόστους, προγραμματιζόμενης και φιλικής προς το περιβάλλον» την Ιταλία, ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Η Enel και η Newcleo αρνήθηκαν να σχολιάσουν, όπως και εκπρόσωπος του υπουργείου Βιομηχανίας.

Η Ιταλία απαγόρευσε την παραγωγή και τη χρήση πυρηνικής ενέργειας μετά από δημοψηφίσματα το 1987 και το 2011.

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται επίσης ένα νομοθετικό μέτρο που αποσκοπεί στην επαναφορά της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας με τις τελευταίες διαθέσιμες τεχνολογίες αργότερα φέτος, δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Ενέργειας Gilberto Pichetto Fratin.

Διαβάστε ακόμη